Четири години вече – социален хуманизъм в действие

На 19 октомври 2015 г., преди четири години, стана тържественото откриване на едно просторно, съвременно оборудвано и уютно обзаведено социално заведение в село Мамарчево, община Болярово – Център за настаняване от семеен тип. От създаването му управител на тази ценна социална придобивка за общината е младата Миряна Иванова – дейна, енергична, с изключително чувство за отговорност в работата си, съпричастна към съдбите на всички потребители в големия дом. От откриването стана традиция ежегодно да бъде честван неговия рожден ден – весело, колоритно, подобаващо! Така беше и сега, в първия работен ден след 19 октомври. На 21 октомври 2019 година в празнично украсената столова се събраха потребители, служителки от персонала, административно кадри. Звучеше музика, а по масите – стилно сервирана почерпка за всички. Усмихнатата управителка посрещаше сърдечно гостенките н това задушевно тържество: Мария Маринова, временно изпълняваща длъжността общински кмет и Мария Чанева, секретар на общината. И на двете дами родословието започва от това село, затова с умиление се върнаха в спомените си към него…

В приветствените думи на госпожа Чанева имаше сърдечни откровения и щедри благопожелания. А после подари картина за интериора – ведър пейзаж, от който струи светлина и лятно безгрижие.

Лирично прозвуча обръщението на госпожа Маринова, която се върна към началото, съпоставяйки го с постигнатото досега. Тя предаде на всички поздравите на г-н Христов, който бе възпрепятстван служебно – иначе би гостувал с радост на четвъртия рожден ден. После тя подари икона на светеца Иван Рилски, тъй като на 19 октомври е неговият ден. И пожела крепко здраве на всички в това социално заведение, където грижата за човека стои над всичко. Така е и в другите няколко на територията на община Болярово.

Трогната, младата госпожа М. Иванова благодари за подаръците и хубавите думи. Тя не забрави да благодари и на всички, работещи за по-лекото ежедневие на потребителите и от двата сектора – за лица с деменция и за лица с физически увреждания. А ако понякога е строга, то е в интерес на работата – за да има чистота и ред, повече уют и отзивчивост към потребителите.

Разкошната, красиво аранжирана и вкусна торта, празничните свещички върху нея – този детайл допълни емоционално празника.

 

Бинка Величкова

About the Author :

Leave a reply