Четирима увеличават безработицата в Ямболско

???????????????????????????????Само с четирима души е увеличена безработицата в Ямболска област през септември в сравнение с предходния месец, съобщи директорът на „Бюро по труда” – Ямбол Татяна Чанкова.

В края на септември регистрираните безработни са били 7519 души, процентът на безработица е 13,5 на сто, което ни отрежда 14-то място сред 28-те области в страната. Най-ниска безработица има в Ямбол – 8,7 %, в Елхово тя е 18,3 на сто, а в „Тунджа” – 19,6 %. В Болярово безработицата е 23,2 на сто, а в Стралджа – 32,5 %. В общината с най-много безработни от зимата досега безработицата е намаляла със 7,5 %, защото през зимните месеци тя достигна рекордните 40 на сто. Това се дължи най-вече на сезонната земеделска работа и осигурените работни места по програми, коментира Татяна Чанкова.

През септември са заявени 245 нови работни места, от които само едно е по програма за обучение и заетост, всички останали са в реалния сектор. Спрямо предходния месец работните места са се увеличили с 41. Най-много места са заявени в отрасъл „Административни и спомагателни дейности” – 81, на второ място по осигурена заетост е отрасъл „Преработваща промишленост” – 56 работни места, в селското стопанство е осигурена работа зда 30 души, а в образованието – 25.

Постъпилите на работа през септември са 401, като 292 от тях са си осигурили заетост чрез бюрата по труда, а останалите са си намирили работните места сами. В сравнение с август 135 души повече са си намерили работа.

About the Author :