Чете ли Ямбол?!

„Чете ли Ямбол?“ – този въпрос увисна в полупразната зала на Синия салон, в която бяха дошли малко над 25 души, за да присъстват на откриването на 15-то издание на Литературните дни „Ямбол чете“,  организирано от НЧ ”Съгласие – 1862”, община Ямбол и ИК „Жанет -45”.

Първата вечер на „Ямбол чете“ беше посветена на издателя и творец Божана Апостолова и на нейната стихосбирка „Сама и обща“.

Божана е пряма и истинска и се радвам, че след лудостта на изборите ни се случва нещо нормално, даде тон на вечерта поетът Тенко Тенев.

Според него книгата „Сама и обща“ , събрала 75 стихотворения на Божана Апостолова, е като купичка горски мед, събиран от нектара и горчилката на годините. Той допълни още, че тези 75 стихотворения не могат да те оставят безразличен, макар и всеки да ги прочете „от своята камбанария“.

Тенко Тенев говори и за книгата „Душа в душата“, посветена на Вера Мутафчиева. Той сподели, че след „Делнична библия“, която прочел през 1998 г., такава разтърсваща книга не е чел и затова горещо я препоръча. „За мен творчеството на Божана Апостолова е един необят, заключен между „Делнична библия“ и „Душа в душата““, каза още Тенко Тенев и допълни: „Това според мен са нейните небесни жалони. Ако не си прочел тези книги, трудно ще я разбереш“.

„Малко сте и ми е тъжно, но сигурно пък толкова заслужавам“, беше пряма Божана Апостолова, когато взе думата. Тя си припомни как, когато е идвала преди в Ямбол, не е имало място от правостоящи да се разминеш, а и преди няколко дни в Чепеларе срещата й също е била „страхотия от хора“.

Това не й попречи да бъде до болка откровена.

Тя обясни, че чрез книгата за Вера Мутафчиева е искала да каже на читателите, че са забравили големите автори и даде за пример, че не може да продаде тиража от стихосбирката на големия поет Иван Динков, същото е и с четирите тома на Константин Павлов, с книгите на Вера Мутафчиева. „Чете ли България?!“ попита риторично издателката, щом книгите на големите автори не се купуват.

Аз съм се срещала с много писатели, тези срещи ми дадоха повече от един университет, сподели Божана Апостолова и продължи с откровения за живота си, които е успяла да претвори в творчество – за загубата на мъжа си, за стихотворението, посветено на баща й, който е починал на 33 г.

„Поезията обикновено идва отвътре, както вървиш, те удари нещо и ти го пишеш“, сподели творческия си процес авторката.

За себе си тя сподели още, че 30 г. издава българска литература, сигурно е можела вече да има 20-30 млн. лв., но има колкото да си довърши живота и не скри, че се чувства много уморена. Получава по 7-8 ръкописа на ден, но вече рядко е изкушена тя да ги оцени. Издала е около 1400 книги, за 5,2 млн. лв. има непродадени книги на склад. Тя даде за пример и как ако една книга струва 10 лв. – 4 лв. отиват за разпространение, 2 лв. за Бойко Борисов – 20 % ДДС , 2 лв. за авторско право и 2 лв. за издателството, с които то трябва да издаде книгата.

Още много откровения сподели Божана Апостолова с присъстващите, докато стигне до поетичната си книга „Сама и обща“. В нея тя е подбрала 75 стихотворения, избрани от 1200. „Избирах ги сама – такива, които отхлупват сърцето“, обясни подбора си поетесата и потопи публиката в емоционалния си свят. Накрая завърши с думите „Не обичам да чета свои стихове, защото повечето ги чета разплакана, но емоцията й беше споделена с публиката.

About the Author :

Leave a reply