Честит празник, Болярово!

Hristo-Hristov-Boljarovo-HUBAV-265x300Скъпи съграждани и гости,

дами и господа!

Вече шеста година тържествено честваме празника на нашия обичан град Болярово – 26 октомври (Димитровден). Традиция, възобновена на същата дата през 2011 година, след многогодишно прекъсване.

Отново сме заедно, за да празнуваме подобаващо. И със святост в душите, със смирение в сърцата да обърнем поглед към покровителя на града – свети Димитър. За да ни пази от зло, да ни закриля и напътства в делата ни, обич и вяра да ни вдъхва, за да вървим уверено напред. Църковният храм, който носи с достолепие неговото име, и днес разтвори гостоприемно вратите си за нас – обновен, светъл, уютен, ремонтиран със средства от Европейския съюз.

Незабравящи славното и героично историческо минало, извор на гордост и родолюбие, боляровци живеят пълноценно в настоящето и чертаят планове за бъдещето. В духа на европейското съзвучие с повелите на времето непрестанно се реализират проекти, които значително подобряват облика на града ни и правят нашето ежедневие по–удобно в битов план.

Нашият обичан град е вече на четиридесет и две години! Днес ни посреща с обновен облик – към изцяло променената централна градска част има и една голяма красива сграда – дългоочакваният читалищен дом! Неговото откриване събра много жители и гости на общината, а през тази една година бяха проведени множество мероприятия в него. Днес виждаме, че в него се помещават градската библиотека с просторната читалня; конферентната зала, в която вече Общински съвет – Болярово провежда своите заседания; интернет-залата и фитнесзалата. А голямата просторна зала за представления продължава да събира всички жители и гости на града.

В общината продължава да се работи за подобрението на цялостния й облик. Не бяха малко изпълнените проекти. Тепърва предстоят да бъдат осъществени и нови. Тук е мястото да благодаря на хората, които оцениха това и пожелаха да продължим да работим заедно в следващите години!

През тази година започна санирането на три жилищни блока, а цялостния им обновен вид предстои да видим до края на годината. Искрено се надявам да бъдат одобрени за саниране и поне още толкова през следваща година. Не са малко ремонтите и подобренията в почти всяко населено място и през тази година.

А проектите в социалната сфера (за лични асистенти, домашни помощници и предоставянето на топла храна на най-нуждаещите се жители на общината) внасят усещане за сигурност, самоувереност и благодарност у хората, които се нуждаят от такива услуги по здравословни причини. Придобивки, извоювани с упоритост и провокирани от човеколюбие! Защото лицата в неравностойно положение заслужават това.

Определен ръст бележи и икономиката, най–вече чрез обновяване на технологичната линия на МП „Странджа”, допринесла за по-високо качество, развитие и модернизиране техниката и оборудването на земеделските производители, които с всяка изминала година бележат ръст в производството на селскостопанска продукция. Водещ отрасъл в общината ни са земеделието и животновъдството, които се развиват с много бързи темпове. Земеделските производители постоянно обновяват техниката си, а наскоро проведеното първо изложение на „СЕКСПО – 2016” в село Стефан Караджово показа,че местни животновъди са водещи по брой отглеждани на новите френски породи месодайни говеда, а това тепърва ще навлиза.

Не трябва да забравяме и лозовите масиви на територията на общината,които през тази година се увеличиха с над 250 декара. От тях се произвеждат  едни от най-добрите вина в страната. А самите те осигуряват системно работни места на местните жители.

Тук е мястото да благодаря на всички физически и юридически лица, които съдействаха и помогнаха финансово за обезпечаване на мероприятията за празника.

Скъпи именници, желая ви здраве, бодрост и оптимизъм, жизнерадост и вечна младост! Нека светецът, чието име носите, всякога бди над вас и с благослов дарява дните ви, за да се сбъдват с лекота мечтите ви!

Честит да е на всички този хубав празник – възроден, очакван и обичан! Желая ви здраве, благоденствие и весело настроение!

Христо Христов, кмет на община Болярово

About the Author :