„Червената река” на „Виденов груп” достигнала 1000 работници

DSC07050Има и неписани правила в бизнеса, едно от тях е да не се избира за втора поредна година една и съща фирма за инвеститор в съответния географски регион. В Ямболска област обаче това „правило” не бе спазено, и шефовете на “ Виденов груп” трябваше да поемат наградата отново.

Нямаше и как сякаш да се получи друго, след като от близо 500 работници преди две години, през отминалата 2015 г., „Виденов груп” е качила до почти 1000 работни места.

Фирмата има любопитна история, разказвал съм я, когато през 2014 г. Росен Николов, изпълнителният директор на предприятието, вдигна статуетката. Няма смисъл от римейк, освен ако не се появят съвсем нови неща около дадена фирма.

„Здрави мебели във всеки дом”, това продължава да бъде рекламната атака на ямболската фирма, която отдавна се е ”разпръснала”, тъй като има и офиси, и складове, и служители из цяла България. Преди няколко дни техни работници издигнаха ново рекламно пано, само на метри от Мола, където „Виденов груп” държи цял етаж със своята продукция.

В интерес на истината, Мола в Ямбол претърпя пълен провал, но това не е проблем на инж.Данчо Виденов и екипът му, сред които са и двамата му синове, а на менажерите на търговския комплекс. И се сещам какво безумие бяха родили преди няколко лета в Софийския университет, давайки като тема на кандидат-студентския изпит по журналистика „Ах, този Мол!

Ако си роден в Тутракан, или пък дори в Ямбол, майка ти жална, друг въпрос е каква духовна ценност е един търговски комплекс, дори когато някои там стоят от утрин до здрач.

А новият, стар инвеститор номер 1 на Ямболска област, „Виденов груп”, не само не спира „червената река”, така я наричат както заради цвета на работното облекло на служителите, така и заради огромния брой хора, работещи в нея. Преди бяха стигнали дори до три смени, налагаше се да работят понякога дори и в събота, и в неделя.

Последната, засега, придобивка на „Виденов ООД”, е голяма база в град Елин Пелин. А този, който ми обясни, че хората във фирмата са почти 1000, малко ме сепна, та поисках да ми обясни „методиката си”.” Когато събрахме хората си преди Коледа, за да дадем банкет  и да им подарим по нещо, това показаха сметките – почти 1000 служители във фирмата.

Солидна методика – нали тоя целият масраф трябва да се плати, а кой шеф на фирма ще плаща за хора, които не съществуват.

В Ямбол по принцип няма условия за голяма мебелна промишленост – горите не са около града или в Боляровско, а в Родопите най-вече, така че Велинград, например, си е запазен периметър в тая бизнес зона.” Виденов груп” обаче, доколкото съм им разбрал тактиката, работи на „ниска топка”- много магазини из страната, евтини мебели, които нямат претенциите за вечност. Те не са и от класическото дърво, затова споменах Родопите и Велинград.

Тук и сега обаче все повече се живее на бързи обороти – студентите искат диван, маси или столове, които лесно да се пренасят. И да не са скъпи. Ако сте отишли да работите в Бургас за две-три години, навярно също няма да поръчате на частен мебелист да ви изработи кухня за 1000 лева.

Той, най-напред, има клиенти за месеци напред, след това работи само с истинско дърво, после прави нещата точно като за вашата кухня, а не да пасват където ви скимне, и да размествате през няколко часа чаркове от направеното.

Същото важи и за масите, за табуретките, за холовата гарнитура. Тая ниша, поне според мен, хвана „Виденов груп”, и това продължава да им носи успех. За прането на пари от Русия и за връзките с наркомафията от Колумбия, няма смисъл да говорим – преди две зими тия истории, които бродели из Ямбол, сам ми ги разказа Росен Николов – изпълнителният директор на „Виденов груп”.

Всеки влак си има пътници, нито съм, нито имам намерение да ставам адвокат или контрагент на новия стар инвеститор №1 на Ямболска област. Просто се сещам сега за една вече доста стара приказка на Дън Сяо Пин:”Не е важен цветът на котката, важното е тя да хваща мишки”.

Борислав Ненов

About the Author :