Час по родолюбие за Браилското знаме

SAM_3037Ямбол, 26.02.2018 г.

Час по родолюбие като част от проекта на Регионален исторически музей-Ямбол „Знамето ни е трицветно“, посветен на 140 години от освобождението на България от Османско владичество, имаха ученици от Спортното училище в Ямбол с преподавател Ваня Борова. За пръв път им бе показана презентация, посветена на Браилското знаме – първообраз на националния ни трибагреник – с трите цвята, подредени в същия ред и лъвче, изработено от Стилияна Параскевова, която е с ямболски корени. Презентацията е изпратена до всички училища в Ямболска област по повод на предстоящия празник. Неин автор е Христина Женкова, уредник в музея, графичното оформление е на Таня Косева.

В днешния час по родолюбие Христина Женкова изнесе на учениците интересна лекция за историята на знамето. За опълченските дружини, които участват в Руско-турската освободителна война, са изработени 5 знамена, но само Самарското участва в бойни действия.

10603109_10202617263940690_778720884_n-300x300Изработката на известното като Браилско знаме е изцяло финансирана с личните средства на ямболския преселник в Браила Иван Параскевов. Той е купувал хамбари, занимавал се е с търговия. Част от обществената му дейност е купуването на книги за българските училища, основател и член е на Българското книжовно дружество. Платовете и сърмата за знамето са купени тайно от Виена. Ушива го 14-годишната му дъщеря Стилияна Параскевова. Прототип на лъвчето, извезано на знамето, е лъвче от калпака на въстаник от Брацигово.

Знамето е тържествено връчено на 8 май 1877 г. на главнокомандващия руската армия великия княз Николай Николаевич в Плоещ. Князът предлага на Стилияна Параскевова да продължи образованието си в Русия, но баща й отказва под предлог, че тя ще учи в освободена България. Истината е обаче, че тя вече е сгодена за учителя по български език и участник в освободителните борби Илия Вълчев от Етрополе.

Знамето не участва във военни действия. Предполагаемата причина е, че руският царизъм е предпочитал да не се повдига много патриотизмът на българите дори чрез знамената.

След освобождението на България семейство Параскевови се връща в България. Минават през Ямбол, но се установяват в София. В свободна България Иван Параскевов се отдръпва от обществена дейност и се занимава само с търговия. Стилияна Параскевова има четири деца, дъщеря й Олга умира на 15 г. Стилияна Параскевова е една от големите благодетелки на дружество „Милосърдие“ в София, което помага на деца, останали сираци от Първата световна война. Тя умира през 1932 г. Няколко години преди това от царския протокол й разрешават да влезе в двореца и да види знамето, което сама е ушила.

SAM_3034 SAM_3038 SAM_3039 SAM_3040 SAM_3043 SAM_3044 SAM_3045 SAM_3047

 

About the Author :