Частни съдебни изпълнители и неизплатени заплати най-често мъчат ямболии

Maia ManolovaОколо 60 са жалбите от област Ямбол от началото на годината, отправени до националния омбудсман, съобщи омбудсманът Мая Манолова на брифинг след посещението си в Езиковата гимназия. Това е по-малко, отколкото в други области и вероятната причина е, че днес, на 9 май, се проведе първата й приемна тук. Тя предполага, че има много хора от област Ямбол, които са се записали в София и които ще може да чуе тук, на място.

Като най-сериозни и най-много на брой Мая Манолова определи жалбите срещу частните съдебни изпълнители и по-конкретно срещу един, който доскоро е бил и единствения в Ямбол. Друга голяма група са жалбите от граждани, които имат проблеми с работодателите си, свързани с неизплатени заплати. Традиционно много са жалбите, свързани с размера на пенсиите, с тяхното получаване, с пенсията за починал съпруг, с получаването на социални помощи за хора с увреждания. Има жалби за незаконно строителство, срещу неизпълнени съдебни решения, както и жалби, срещу администрацията в община Ямбол.

Сигналите срещу въпросния частен съдебен изпълнител в Ямбол ще бъдат изпратени в Инспектората на Министерството на правосъдието, заяви Мая Манолова. Тя бе категорична, че оплакванията на хората са сериозни. Те са за това, че не са уведомявани за започнало съдебно изпълнение срещу тях, че за малки дългове са продавани жилища на ниски цени. Жалбите са и от хора, които живеят зад граница – върнали са се тук и са констатирали, че жилищата им са продадени за невисоки суми и за дългове, които те биха си погасили, ако са били съответно уведомени. Така че единият пакет от промени, които омбудсманът е внесла миналата седмица в парламента, е насочен именно към запушването на тези възможности за злоупотреби. „Защото представете си на какво прилича това – да си осъден без да знаеш и жилището ти да бъде продадено за жълти стотинки, без да си могъл да реагираш“, с възмущение реагира Манолова. Имало е и една жалба от гражданка, въведена в заблуждение, че като собственик на имот, който е изнесен на публична продан, няма право да участва в наддаването, а това изобщо не е така. „По всякакъв начин се използват правомощията и се злоупотребява с пропуските в закона, за да се обогатяват определени лица чрез частното съдебно изпълнение“, заяви Мая Манолова. Така че единият пакет от законодателни промени, които е внесла в НС, са насочени към това – да има промени в призоваването, така че да не може да се случват измами със запис на заповед или неуведомяване на длъжник, да се намалят таксите на частните съдебни изпълнители, да се пресече възможността за един малък дълг да ти продават жилището, да ти запорират всички сметки и цялото движимо и недвижимо имущество, за да си трупат такси. Да може длъжникът да погаси доброволно и изобщо да не стига до отношения с частен съдебен изпълнител, защото те му костват освен сериозни средства, но и много често сериозни унижения. Целта е също така да се сложи контрол върху привилегиите, които имат банките, т.е.  гражданинът да може да решава дали иска съдебен процес с банка в случаите, в които твърди, че не са правилно изчислени лихвите и погасителните вноски. Мая Манолова призна, че очаква да види кои парламентарни групи ще внесат предложенията и какво ще се случи в пленарна зала, защото и интересите, които стоят зад частните съдебни изпълнители, са сериозни.

Що се отнася до проблемите на хората в Ямбол с неизплатени заплати, Мая Манолова сподели, че се надява да помогне чрез посредничество с работодателите да постигне споразумение между страните. Тя припомни, че е внесла пакет от законодателни промени срещу наглите работодатели. Парламентът е създал специална комисия и на следващия ден, 10 май, ще бъде нейното първо заседание. Омбудсманът е поканена да участва в него и там ще представи и случаите в Ямбол, обеща тя. Манолова каза, че миналата седмица е била в Бургас, където също съществува подобен проблем със 7-8 работодатели. „Изобщо част от фирмите в България са намерили вратички как да не плащат на работниците, как да си прехвърлят фирмата, да се скрият, да работят под друго име, да източват фирмата и в нея да няма нищо, така че за работниците да не останат средства. Това са всякакви пробойни, които трябва да бъдат запушени, защото няма нищо по-несправедливо от това да си работил, а да не можеш да си получиш заработените пари и семейството ти да мизерства по тази причина“, бе категорична Мая Манолова.

На въпроса от кои парламентарни групи очаква подкрепа по внесените пакети от законови промени, Мая Манолова отговори, че до този момент да ги внесат са заявили желание от групата на „Воля“, на БСП, а в предишния парламент подобни промени са били внесени от патриотите, така че разчита и те да са сред вносителите. Омбудсманът очаква да бъде събрано мнозинство за внасяне и обсъждане, но с горчивина сподели, че от собствен опит знае, понеже и лично е внасяла подобни предложения – лобито на частните съдебни изпълнители, на монополните дружества и банките, на фирмите за бързи кредити е много силно и те намират начини, чрез които да въздействат на Народното събрание.

About the Author :

Leave a reply