Чарда чества 80 г. духовен център

chelenДесетки имена на самодейци, читалищни активисти, посветили живота си на духовно – просветителска и културна дейност, са част от 80-годишната история на читалище „Пробуда 1934 г.” – Чарда. Те бяха споменати с уважение и преклонение от председателя Стоянка Димитрова. Като потвърждение на Мария Монева, секретар на читалището, че „това е единствената съкровищница на традициите и обичаите на с. Чарда”. Дейното читалище обединява самодейците в певчески, танцови групи, в театрални състави, групи по автентичен фолклор, честват се народни и професионални празници, предизвиква се читателския интерес с различни прояви на библиотеката… И селото живее в един духовен ритъм, който радва, обогатява, окрилява.

В най-новата история на читалището успехите са свързани с наградите на певческата фолклорна група и танцовия ансамбъл „Божур” – ярки, активни колективи, познати както в общината, така и в областта.

„Вие, читалищните дейци в Чарда през тези 80 г. доказахте, че животът тук е толкова пъстър и богат, също като шарените черги от старите скринове. Много са примерите на всеотдайност, сплотеност и реализиране на добри идеи. Което е похвално! Сигурен съм, че тази традиция може и ще бъде продължена!”, каза кметът на общината Митко Андонов в обръщението си към чарденци.

За всеотдайността и неуморния труд с благодарност и уважение грамоти и подаръци получиха  Мария Ангелова, Васил Петров, Маринка Георгиева, Снежана Вълчева, Мария Вълева, ансамбъл „Божур”, ФГ”Росна китка”.

Празникът продължи с най-новите песни на фолклорната група „Росна китка”, която вече има в репертоара си близо 80 местни народни песни. На сцената се изявиха и гостите от ФГ ”Пей сърце” при ПК ”Зорница” – Ямбол.

About the Author :