Чака ни увеличение на билета за градски транспорт?

Borovetz-2Увеличение на билета за градски транспорт вещае спечелената обществена поръчка за автобусните линии с номера 2,5, 16  и др. Както „Неделник” писа още в предишния брой, очакван изпълнител е „Юнион Ивкони”, защото другият участник – „Ямбол бус” беше отстранен.

С решение от 14 юли, подписано от зам.-кмета на община Ямбол Красимира Петрова, за изпълнител на поръчката е обявен „Юнион Ивкони” с комплексна оценка 100 точки. В решението се посочва, че фирмата е представила всички изисквани документи в съответствие с критериите за подбор, затова са разгледани както техническата, така и ценовата оферта, а тя е – предложена единична цена на билета за еднократно пътуване от 90 ст.

Припомняме, че сега цената на билетчето е 70 ст. и се говори, че никъде в другите областни градове няма толкова ниска цена.

В решението отново се посочва, че „Ямбол бус” е отстранен участник в процедурата, защото не е представил доказателства кои 5 автобуса от списъка на транспортните средства са оборудвани за превоз на трудноподвижни лица. По тази причина не е отворена техническата и ценовата му оферта, а се говори, че тя е била 80 ст. за цена на билета.

Решението за избор на изпълнител може да бъде обжалвано в 10-дневен срок от съобщаването му на страните пред Комисията за защита на конкуренцията.

Ако съдим по предложената от „Юнион Ивкони” ценова оферта, фирмата иска повишение на цената на билета. Вероятно това няма да стане автоматично с избора на изпълнител, но след като тя ще бъде единствен превозвач и няма да има конкуренция, може би и общината ще се съгласи да бъде повишена цената на билетчето в градския транспорт. Тепърва ще видим как ще се развиват нещата, но за съжаление няма гаранция, че ще бъдат в полза на пътниците, а не на фирмата.

От приключилата обществена поръчка зависи и въвеждането на новата транспортна схема на община Ямбол, която променя времетраенето между отделните курсове в ненатовареното време на 30 минути и маршрута на автобус номер 5, който вече няма да минава през старата автогара, а край болницата.

Тази обществена поръчка обаче има и друг ефект. Тя реално затрива бизнеса на „Ямбол бус” ООД, което е сдружение на 38 ямболски превозвачи, а във всеки от автобусите има и контрольор. Образно казано поне 50 ямболски семейства ще останат без прехраната си, а всеки от шофьорите е инвестирал в автобусите си, защото те са тяхна собственост.  Фирмата е учредена през 1998 г. и оттогава досега е изпълнявала линии от градския транспорт, но сега вече работа за тях няма да има.

Ямболските шофьори се съмняват, че фирмата им е преднамерено отстранена от обществената поръчка, което трудно може да се докаже, но е известно, че това е практика на община Ямбол. Още повече, че както писахме и в други броеве при обсъждане на новата транспортна схема в Общински съвет – Ямбол съветник от управляващото мнозинство неволно изрази нагласите, като заяви, че «Ямбол бус» не спазва курсовете си, но като дойде новата фирма тя ще ги спазва, т. е. дори преди обявяването на обществената поръчка е било ясно, че тези линии ще се изпълняват от друга фирма.

В същото време тези, които ползват услугите на „Юнион Ивкони” са крайно недоволни. Споделените мнения в социалните мрежи са красноречиви: „Тази софийска фирма е само от стари автобуси, които не искат в София. Завчера пътувах отново и се чу такъв гръм, все едно има бомба под автобуса. Шофьорът започна да мърмори и се моли да изкара курса, негодувайки, че пак трябва да отива на ремонт, а това е загуба за двамата – за него и кондуктора”.

Говори се и, че фирмата не плащала с месеци на служителите си. Така че никак не е обнадеждаващо за пътуващите ямболци, че точно „Юнион Ивкони” поема всички линии на градския транспорт в Ямбол. Още повече, че години наред не може да намери решение и другият голям проблем на ямболския градски транспорт – липсата на разписания на автобусите по спирките.

Проблеми много – лошото е, че няма воля за решаването им, защото от общината зависи да контролира кой как изпълнява договорите си, а това се отнася както за превозвачите, така и за концесионера на автобусните спирки.

Диана Иванова

 

 

About the Author :