Църквата в Аврена ускори крачки

pop_PonchoВ последните седмици има сериозно раздвижване по строителството на черквата в квартал Аврен. Храмът, който дълго време бе забравен, тъй като обещалите своята помощ частни фирми се стопиха незнайно къде по трасето, сега е на фаза саниране. Работи се усърдно и по кубетата на първата църква в този, основан в началото на 20-те години на миналия век от бежанци от Одринска Тракия квартал.
Той носи името „Успение на Пресвета Богородица”, първи председател на църковното настоятелство бе отец Стоян, но той бе застигнат от неочаквана кончина и това допълнително обърка работите по строежа. На практика единствена от фирмите, обещаващи преди 3 години, при първата копка на храма, да извършат безвъзмездно доста работа, е „Диана комерс”. Тя не само извърши грубия строеж, но продължи и след това да действа на обекта.
За съжаление, хората от квартал Аврен не проявяват особен интерес към новия храм и на устройваните благотворителни начинания не постъпва почти нищо по сметката на църковното настоятелство.
На бюджетната сесия Общинският съвет гласува 20 000 лева за строежа на най-новата църква в града ни, която е и първата, правена от 100 години насам. По груби сметки на архиерейския наместник отец Панайот Чакъров, за завършването на черквата са нужни още доста пари, може би над 300 000 лева. Отец Чакъров обясни пред „Делник”, че работите във вътрешността на богоугодната сграда са твърде скъпи и ямболлии не бива да считат, че щом отвън черквата е напреднала, наближава вече време за отваряне на „Успение на Пресвета Богородица”.
Все пак наместникът на сливенския владика Йоаникий се осланя на търпението и казва:”Каквото не е започнато, то не е завършено”.

About the Author :