ЦИК ще определи състава на Районната избирателна комисия в област Ямбол за президентските избори, защото политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие

IMG_2105Областният управител на област Ямбол г-н Димитър Иванов проведе консултациите за определяне състав на Районна избирателна комисия в област Ямбол, с представители на парламентарно представените партии и коалиции в 43-то Народно събрание. Въпреки желанието на областния управител, политическите сили да се споразумеят за състава на комисията, до такова не се стигна. В този случай областният управител ще изпрати предложенията до Централната избирателна комисия, която ще излезе с решение за състава на РИК.

IMG_2114На днешните консултации от поканените осем партии и коалиции: ПП ГЕРБ, БСП лява България, ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, България без цензура, Атака и АБВ се явиха седем. Упълномощен представител на коалиция „България без цензура“ не присъства на обявените консултации.

Съставът на РИК за 31-ви Ямболски избирателен район е от 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. ПП ГЕРБ ще има четирима членове. Предложението на най-голямата парламентарно представена партия е председател на комисията да бъде Екатерина Янева. „БСП лява България“ участва в комисията с двама членове, ДПС – двама, всички останали партии имат право на по един член в комисията. По време на заседанието се стигна до четири предложения за заместник-председател и едно за секретар. В така създалата се ситуация и нежелание от страна на представителите на партиите да променят предложенията си, не се стигна до съгласие. Съгласно изборните правила ЦИК ще определи състава на РИК за 31-ви Ямболски избирателен район.

IMG_2109Неявяването на политическите консултации на упълномощен представител на Коалиция „България без цензура“, доведе до провеждане на процедура за разпределяне на тяхното място в избирателната комисия. Чрез жребии, изтеглен от представител на присъстващите журналисти, Коалиция „Патриотичен фронт“ ще има двама представители в РИК.

При провеждане на предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката и на национален референдум на 6 ноември 2016г. РИК ще изпълнява и правомощията на районна избирателна комисия за провеждане на националния референдум.

About the Author :