Цецка Цачева губи над 9400 гласа на балотажа в Ямболско в сравнение с Росен Плевнелиев

tsetska-yambol-fb-647x431Новият президент Румен Радев е успял да спечели над два пъти повече гласове от Цецка Цачева на балотажа в Ямболска област, показват данните от гласуването.

За него в региона са дали доверието си 39 597 избиратели, което е 64,40 на сто от действителните гласове, а за опонента му – 19 787 души, или 32,18 %. Общо 2104 гласоподаватели са зачертнали квадратчето „Не подкрепям никого”, което е 3,42 %.

Във втория тур на изборите са гласували общо 62 761 избиратели от имащите право на глас 116 853 души, което формира активност от 53,71 %.

Интересни данни показва сравнението с балотажа на предишните избори за президент през 2011 г.

Тогава според избирателните списъци гласоподавателите са били 122 966, но са гласували само 58 980 души, което означава, че на втория тур на сегашните президентски избори са излезли до урните 3781 избиратели повече, въпреки че по списъци те са с 6113 души по-малко. Това показва значително по-голяма реална акивност, а не отчетената по кухите избирателни списъци.

Преди 5 години в региона повече гласове, макар и с малко, е спечелил кандидатът на БСП Ивайло Калфин – за него са гласували 29 719 души, докато за победителя на национално ниво – Росен Плавнелиев – 29 199 избиратели.

Съпоставката с резултатите от тазгодишните избори спрямо миналите показва, че в региона Румен Радев е успял да вземе 10 398 гласа повече от дадените за Росен Плевнелиев и 9878 гласа повече от тези за Ивайло Калфин.

Цецка Цачева пък губи 9412 гласа от доверието, дадено за Росен Плевнелиев в региона преди 5 години.

Изводите от преминалите избори в региона са много интересни, защото няма община, в която кандидатът на ГЕРБ да печели повече гласове от Румен Радев, въпреки претенциите, че в три от общините в региона има друго мнозинство. Макар и президентските избори да не са свързани с местните, хората категорично посочиха на местната власт в Ямбол, Елхово и Стралджа, че не са удовлетворени от властта на управляващите, чийто представители са те. Смешен е и напънът на местната коалиция в Стралджа, която се опитва да докаже, че гласовете на партиотите и на ГЕРБ, дадени на първи тур, били повече от тези за кандидата на БСП, след като е ясно, че значително повече хора са гласували за Румен Радев.

Надяваме се тези резултати да подействат като предупредителен шамар за самозабравилите се кметове, защото, макар и окопали се във властта, те виждат, че лесно могат да бъдат изметени от там, когато хората наистина повярват в силата си на избиратели и се надигнат срещу статуквото.

Диана Иванова

 

About the Author :

Leave a reply