Цените на имотите свирепо падат

DSC02609Вече поотдалечилата се 2008 година сега изглежда златна за тези, които продават имоти. Независимо дали става дума за апартаменти и къщи в Ямбол, или за имоти по селата от областта, цените падат драстично. Сега агенциите предлагат за продан двустаен апартамент на „Граф Игнатиев”, например, срещу 51 000 лева, шест години преди това такъв имот вървеше на пазара на значително по-висока цена. През 2008 година дори апартамент от 78 квадратни метра в не особено престижния жилищен комплекс „Златен рог” се продаваше за 60 000 лева, сега и в ж.к. „Зорница”, желан определено повече от купувачите, цената за двустаен апартамент, при това тухлен, е едва 44 000 лева.

Пак през 2008 година бе възможно да се вземе цена от 43 000 лева за апартамент от 42 кв.метра на „Графа”, понастоящем за такова жилище надали някой ще даде и 30 бона.

Освен ако стените му не са от злато, разбира се.

Драстично спада интересът към апартаменти в идеалния център на Ямбол. За жилище на улица „Търговска”, двустайно, днес са готови да се навият и за 41 000 лв. Въпреки че се намира току до емблематичния за града ни Безистен.

Много слаба е цената и на къщите – в село Симеоново къща в много добро състояние и с голям двор се продава само за 6000 лева, просто няма друга, по-висока оферта. В село Миладиновци, къща от 72 квадратни метра, с двор от 1000 кв.м. се предлага едва срещу 16 000 лева. Къщите, обявени за продан по селата на Тунджалъка, обаче рязко се различават – има имоти, за които от собствениците се искат 500 000 лв., както е в село Роза. Този имот е съвсем друга история – той е от 1050 кв.метра. Къщата е на 2 етажа, има гараж, който е направен да поеме седем автомобила, както и помещение, от което може да стане механа. На втория етаж на тази луксозна къща в Роза има четири спални, към всяка от тях е налице баня, холът е с камина и баня, има две тераси и веранда. При такъв скъп имот не е за учудване, че са налични алармени системи и детектори за дим и движение. Дворът пък е от 1 декар и в него има басейн.

Този имот може би наистина ще намери купувач за половин милион, макар Роза да не е  близо до Несебър.

Още една луксозна къща търси новите си собственици, но тя е близо до хълма Боровец в Ямбол. Продава се за 119 000, но, да се внимава в картината, евро, а не наши пари.

Любопитно е, може би, че до голяма степен наемите за апартаменти в Ямбол се запазват в сравнение с 2008 г. Тогава двустайно жилище в центъра е вървяло за 350 лв. на месец, сега цената е същата.

Търсенето на жилищни имоти се засити, изобилства от нови кооперации, които имат обявени апартаменти за продажба от дълго време. Който имаше големи пари обаче, отдавна реши жилищните си нужди, а акулите в този бранш купуват много предпазливо и искат цените да слязат още и още.

Борислав Ненов

About the Author :