“Цветя по пълнолуние” откъсна Ненчо Добрев за поклонниците на поезията

IMG_1794“Цветя по пълнолуние” е заглавието на най-новата стихосбирка на ямболския поет Ненчо Добрев, която беше представена снощи, 7 юни 2018 г., в читалнята на Регионалната библиотека. Организатори на творческата  вечер са Дружеството на писателите в Ямбол и библиотеката.

Ненчо Добрев вече близо две десетилетия участва в литературния процес. Поезията му е физиономична и запомняща се, бяха въвеждащите думи на председателя на Дружеството на писателите Тенко Тенев. Той припомни, че дебютът му беше през 2001 г., когато Христо Карастоянов като редактор представи първата му книга “Послание за криле”. За по-малко от година Ненчо представя две поетични книги. Предходната му стихосбирка, озаглавена “Последното такси на града”, е модерна градска поезия, много асоциативна, представяща модерното светоусещане на съвременния градски човек и тя получи много положителни отзиви.

IMG_1783Новата стихосбирка – “Цветя по пълнолуние”, съдържа 64 стихотворения и 7 любовни иронии. Предпечатът и корицата са дело на Милена Христова, издание е на “Мултипринт” ООД София, редактор е Илко Капелев. Това е книга изцяло за любовта. “Неговата муза трябва да се радва, защото отначало до край името й е изписано в книгата с много любов, нежност, преклонение пред жената” – думи на Тенко Тенев.

Актрисата Даниела Райчевска завладяващо прочете своя избор от творби.

Самият Ненчо Добрев прочете безименно стихотворение, получило най-голямото одобрение на Христо Карастоянов сред включените в книгата, както и новото “Змеица”, което вероятно ще бъде част от бъдеща стихосбирка. “Влюбените просто светят, другите живеят в мрак” бе финалът на друго негово стихотворение,  вариация на Шекспировото “живеят само влюбените, останалите съществуват”.

И тъй като стиховете му са посветени на неговата възлюблена Милена, Ненчо Добрев оправи и една игра-предизвикателство към публиката с въпроса кой поет е посветил стихове на своята възлюблена със същото име. За отговорилия правилно имаше награда – подарък новата стихосбирка. След малко жокери стана ясно, че това е поетът Иля Велчев.

Поздравителна картичка на Ненчо Добрев поднесе поетесата Росица Тодорова, което тя вече превръща в своя запазена марка.

Това е последното за този сезон представяне на нова книга от ямболски автор,  а новият сезон ще бъде открит с книга на Донка Бабачева. Предстои да излезе книга на Ваня Велева, обещано е гостуване на автори от Бургас, Сливен и Стара Загора, оповести в аванс председателят на Дружеството на писателите Тенко Тенев.

IMG_1786 IMG_1793 IMG_1796 IMG_1799

About the Author :

Leave a reply