Цвете и поклон за тези, които написаха “свобода” с кръвта си

DSC02905Всяка година без изключение на 11 април в Стралджа край паметниците на загиналите за свободата на България има оживление. В тишината на априлския ден на всеки от паметниците  стралджанските антифашисти оставят стръкче цвете, безмълвно се покланят. За 11 април, Денят на бившите политзатворници и концлагеристи  припомня Георги Александров, председател на БАС. И ако думи като „Бухенвалд” и „Освиенцим” за днешните млади хора са само туристическа дестинация, то за  хората от третата възраст означават тревога за мира. Затова 11 април никога не се подминава, затова на 11 април се споменават имената на политзатворниците и концлагеристите , затова на 11 април се приканва за човеколюбие и миролюбие. Няма забрава!

DSC02911Срещата прерасна в диалог за миналото и настоящето, за отношението към историята, към героите дали живота си за свободата. Свои спомени за близки, паднали в борбата срещу фашизма , споделиха Димитър Пачов, Любка Александрова, Тодор Кондов… Интересно прозвуча разказът на Динка Пачова за пътуването й до Белгия , Холандия и Германия и впечатленията от отношението към историята в тези страни.

Антифашистите   пожелаха в памет на този ден да почистят паметниците на тримата червеноармейци, погребани в стралджанското гробище.

DSC02912

About the Author :