Цветан Казанджиев с изложба “Пътят…” в Казанлък

maxresdefaultИзложба, озаглавена “Пътят…”, открива в Казанлък днес, 25 октомври 2018 г., ямболският художник Цветан Казанджиев. В нея той показва 78 свои картини – акварел, графика, живопис и рисунка. Преди това част от тези творби са гостували в Стара Загора, точно там ги вижда директорът на канзанджийската галерия Христо Генев и иска да бъдат показани пред казанлъшката публика преди да се върнат в Ямбол. Домакинът лично е организирал превоз, плакати, покани – изобщо цялата реклама и презентация в Казанлък, разказва Цветан Казанджиев, който само ще оформят творбите си в галерията, а на същия ден ще има и жури на този Есенен салон.

Заглавието на изложбата “Пътят…”, Цветан Казанджиев определя като символ на своя житейски, творчески път, пътя от там до където е. Сред най-новите търсения, най-хубавите творби на художника, са картините, които ще бъдат показани в Казанлък. Част от тях са цикъл акварели, с които той участва за една година в 12 международни биеналета или триеналета на акварели по света – факт малко известен в Ямбол. В подходящ момент художникът възнамерява да покаже тези творби и в родния град.

След изложбата в Казанлък Цветан Казанджиев ще подготви свои работи за традиционното изложение, което прави в Областна администрация-Ямбол в края на годината. За там подготвям неща, които никой не ги е виждал преди, ще ги покажем за първи път, сподели в аванс художникът. Ще има произведения в малък формат, кръг, в различни формати, ще излязат само част от цикъла акварели, за които стана дума. “Стремя се да предложа изненади на аудиторията в Ямбол, в страната, на приятелите си, а защо не и в чужбина”, казва той.

Това, че има някаква духовна връзка между творчеството на художника от Ямбол и неговата домакин – директорът на галерията в Казанлък Христо Генев, който преди дни направи изложба в галерия “Жорж Папазов” в Ямбол, се потвърждава от факта, че проф. Марин Добрев, който откри експозицията, сподели своя мечта – двамата да направят съвместно изложение, защото “и при двете има пътуване във времето и пространството и голяма прецизност”.

About the Author :

Leave a reply