Цветан Казанджиев подрежда юбилейна изложба “Пътят…”

ЦВЕТАН КАЗАНДЖИЕВ – Юбилейна изложба „ПЪТЯТ…“
живопис, графика, рисунка и акварел
20 октомври – 16 ноември 2020
ВЕРНИСАЖ: 20 октомври (вторник) 2020, 16.00 – 19.00 часа; ОТКРИВАНЕ: 17.30 часа
ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол, ул. „Цар Самуил“ 2

Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол и Община Ямбол Ви канят на Самостоятелната изложба „Пътят…“ на Цветан Казанджиев по случай 60-годишния му юбилей. Творецът представя, както творби, рисувани специално за изложбата, така и такива, създадени преди десетилетия, стигайки назад във времето до 80-те години на XX в.

Мащабната експозиция, включва живопис, графика, акварел и рисунка, допълващи се композиционно и стилистично и подбрани от автора специално за пространството на изложбените зали на галерията.

Живописта е изпълнена в традиционна маслена техника, но обогатена от автентичния подход на художника. Гладката повърхност се редува с релефни фрагменти, чистите петна – с ювелирен рисунък, за да формират знакови пластични послания, пестеливи на цвят, но богати на абстрактни инвенции.
Сред живописните творби са представени и няколко цикъла от картини: „Тъга в бяло“, „Енигма“, „Стела“, цикъл по стихове на Омар Хаям, както и серия от живопис кръгъл формат (тондо).

В графичния раздел, представен в отделна зала, ценителите на изкуството ще могат да видят освен познатата цветна графика на автора, така и подбрани черно-бели отпечатъци, голяма част от които се излагат за първи път. Включени са и графики, участвали в престижни национални и международни художествени изложби.
Произведенията са класически изпълнени върху цинкова плоча, комбинирайки графичните техники офорт, акватинта, суха игра, мецотинто и добавен цветен печат с две отделни плочи, отпечатани лично от автора върху ръчна хартия.

Заедно с графиките ще бъдат представени и акварели, участвали в специализирани изложби и биеналета на акварела у нас и по света през последните години – в Италия, Пакистан, Коста Рика, Мексико.
Върху хартията Цветан Казанджиев е запечатал цветните пулсации на акварелното петно, подчертани от свободния жест на акварелния молив – личен авторски почерк в неговите творби.

Рисунките, изпълнени в авторска техника, запазена негова марка, са създадени от сложна амалгама от изобразителни средства – цветен дълбок печат, цветно и сухо преге, графитен и цветен молив и сух пастел върху ръчна хартия.

Всички творби, избрани за експозицията, са пластично и концептуално подчинени на вдъхновени творчески търсения през годините и обединени във визуална философия, максимално пречистена от формален сюжет до директно знаково и цветово внушение.

ХГ “Жорж Папазов”

About the Author :