Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол гостува в Националната художествена галерия

39941021_2313582141990220_6078434031664365568_oХудожествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол гостува в залите на Двореца по покана на Националната галерия през септември – месецът, посветен на Европейските дни на културното наследство.

Специално създадената за случая изложба „Живопис – избрани творби от фонда на ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол“ има за цел да представи високите постижения на художници, творили през XX в. и оставили трайна диря в българското изобразително изкуство и в културната традиция на Европа.

В експозицията са включени жанровете пейзаж, портрет, натюрморт и фигурална композиция, изпълнени с класически живописни техники.

Ценителите на изкуството в столицата ще могат да видят 51 творби на 34 майстори на четката, сред които Александър Мутафов, Александър Петров, Атанас Яранов, Бенчо Обрешков, Борис Денев, Владимир Димитров – Майстора, Георги Баев, Дечко Узунов, Екатерина Савова-Ненова, Емил Стойчев, Енчо Пиронков, Златю Бояджиев, Илия Петров, Йордан Кацамунски, Калина Тасева, Найден Петков, Николай Русчуклиев, Петко Абаджиев, Петър Славов – Кера, Светлин Русев, Стоян Венев, Цанко Панов, Янаки Кавръков, Янаки Манасиев.

Представени са и художниците, родом от Ямбол и ямболския регион, Жорж Папазов, Георги Попов – Джон, Елза Гоева, Иван Димов, Иван Славов, Невена Трънкова, Павел Бакалов, Панайот Панайотов, Паруш Гогов и Стефан Бъчваров.
Изложбата представлява пъстра смесица, както от зрели творби, представящи авторите в техния творчески зенит, така и от ранни или по-слабо познати произведения, но всички обединени от неоспоримия талант на своите създатели.
Посетителите на изложбата ще могат да видят уникалния стил и почерк на Владимир Димитров – Майстора (1882-1960) и Борис Денев (1883-1969) в няколко малкоформатни, но виртуозно изпълнени, на един дъх, картини.

Любопитство ще събудят и няколко портрета на художници, сред които, този на Васка Емануилова – един от най-често портретуваните български творци, с автор Георги Попов – Джон (1906-1960), и автопортретите на Емил Стойчев (1935) и Янаки Манасиев (1932-1978).

Своеобразен акцент в изложбата са ранните произведения на предвестника на сюрреализма Жорж Папазов (1894-1972) – пейзажи, които той рисува ок. 1916 г. по време на обучението си в Чехия.

Друг ямболски художник, Иван Славов (1876-1937), е представен с живописен портрет, рядкост за неговото творчество, популярно основно с острите си карикатури срещу властта през първата половина на XX в.

Подборът на автори и произведения не търси изчерпателност и пълнота, а хомогенност и опит за представяне на богатството на Живописния отдел на ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол, наброяващ повече от 1100 творби.

Изложбата в посветена на Европейските дни на културното наследство и е част от програмата за честване на Европейската година на културното наследство – 2018.

About the Author :