Хубав празник

IMGP3604AДенят на родилната помощ, известен в народния празничен календар като Бабинден, събра на затрогващо тържество множество жени в Болярово. То бе организирано от читалище „Възраждане”. В празнуването се включиха дамите от общинската администрация и от други служби към общината, предучилищни педагожки. Гост на многолюдната празнична сбирка беше секретарят на община Болярово Мария Чанева.
Чрез интересна възстановка на обичая „бабуване” беше пресъздадена някогашната битова атмосфера в българския дом след добиване на рожба. С артистичните си изпълнения „бабата”  и „свекървата” (Елена Николова), „майката” (Димитринка  Кирова) и „младата булка” (Мирослава Карабалиева) очароваха публиката. Подходящи музикални поздрави беше подбрал за случая и дисководещият . С кръшно право хоро, поведено от „майката на родилката”, се откриха танците. Улови се и „булката”, която участва в ритуала със своето бебе – кукла. Вторият поздрав беше една „Бяла роза” – за всички жени в залата, дарили живот. А и за онези, на които това предстои занапред, разбира се. После звуча ритмичното „Еленино хоро” и чевръсто заиграха много от празнуващите жени.
И друга изненада очакваше дамите. Госпожа София Минева ги прикани сладкодумно да изтеглят късмети, които съдържаха римувани пожелания и поздрави – поетичен спомен от празника на 21 януари 2014 година.
Под игривите звуци на ръченицата също се изявиха доста от жените в заведението, а после зазвуча „Дайчово хоро.”
Дискоритъм сменяше често фолклорните мелодии, а дансингът ставаше все по-оживен. Не липсваха и ориенталски танци.
Бяха обявени награди за най-активните, динамични и изкусни танцьорки. Те бяха връчени от секретарят на читалище „Възраждане” Мария Христова – усмихната, елегантна и с ведро чувство за хумор, както винаги.
А после няколко смели дами си оспорваха под звуците на нежен и лиричен блус единственият кавалер в заведението – дисководещият Вълчо Вълев. Това внесе много весели емоции, закачки и смях.
„Хубав празник стана!” – чух как една от жените споделяше с друга.
Дамите от пенсионерския клуб в Болярово също отбелязаха Бабинден според традициите. Дори имаха медицинско лице, както е редно. Техен гост бе медицинският фелдшер Янко Анев. А обичая „бабуване” бе представен от Елена Николова (председател на клуба), Недка Христова и Радка Кичукова. Гости на възрастните дами бяха секретарят на община Болярово Мария Чанева и секретарят на НЧ „Възраждане” Мария Христова. Весел бе празникът и при пенсионерките – много танци, песни и шеги до късният следобед се разнасяха в новия пенсионерски клуб.
Този празник не бе пропуснат и в другите населени места в община Болярово.
В село Воден, в залата на НЧ «Ана Маймункова» около 25 жени също се събраха да отбележат този важен в празничния календар на жената ден. Най-младата присъстваща родилка Станка Иванова поля за ритуала с измиването на ръцето на медицинската сестра Мария Злетева. Поздравителното слово към всички жени отправи кметският наместник Елена Анева. Весел и незабравим беше празникът и за тях – танци и песни, зававни игри и шеги.
В село Мамарчево също, благодарение на чудесната организация на читалище « Светлина» начело със Стоянка Домусчиева, читалищен секретар. Там също бяха спазени традициите, ритуалът с поливането бе изпълнен, доктор Ганева бе техен гост. Близо 70 човека се събраха в залата на читалището – хора, песни и шеги до късния следобед не секваха там.
В Сефан Караджово организацията на празника бе на читалище «Стефан Караджа» с читалищен секретар Руска Димитрова, съвместно с пенсионерския клуб с председател Георги Тодоров. Повечето жени от селото се събраха и отбелязаха подобаващо празника – с танци и песни, шеги и закачки.
В село Голямо Крушево също изпълниха ритуала, като на празника присастваше и медицинско лице. Освен възстановката на обичая, веселието продължи и с песни и танци, разказнане за традиции и отминали празници и много шеги.
Организиран от читалището бе празника и в Попово – там събралите се от селото жени, отбелязаха Бабинден със запомнящо се тържество.
Празнуваха и в Горска поляна, там винаги са тачели традициите и членовете на пенсионерския клуб, а и останалите жители на селото.
Като цяло, в населените места на общината се отбелязват празниците, тачат се традициите, а секретарите на читалищата се стремят обичаите да не бъдат забравени. Дано и занапред културният календар на община Болярово да е така богат и винаги да има весели поводи за празнуване!

Бинка Величкова

About the Author :