Христо Христов, кмет на община Болярово: Честит национален празник!

Hristo-Hristov-Boljarovo-HUBAV-265x300Уважаеми съграждани,  дами и господа,

Отбелязваме нашият най-велик национален празник – Трети март. Дата, която ярко се откроява в историческия ни летопис, защото води до ново начало на българската нация. На този ден преди 138 години бе сложен край на най-дългото и трагично изпитание в 13 – вековното съществуване на нашия народ. Почти пет века той понасяше всички тежести на чуждото господство, подложен на социално-икономически и политически гнет, на религиозна и етническа асимилация.

3 март – нашият национален празник, пролетен и вълнуващ всяка година! Рожденият ден на българската свобода, дошла след близо пет века страдания, застой, бунтове и реки от пролятата кръв на героите!

Пътят до 3 март минава през комитетите, основани от Апостола; през Първата българска легия, организирана от мечтателя-революционер Георги Раковски; през учредения от нашите емигранти в Румъния Български таен революционен комитет… Този път извива през гори и планини по следите на Ботев и неговите четници, препуска след Хвърковатата чета на Бенковски и спира в подножието на един чутовен връх – Шипка, където дружните усилия на руския щик и опълченския камък подготвиха капитулацията на изплашената турска армия.

Отхвърлянето на османското иго стана възможно в резултат на успешно завършилата Руско-турска война от 1877-1878 г., превърнала се в освободителна за нас. Това е събитие, което българският народ пази свято в своята памет и преоткрива величието му с всяко поколение. Тази война изведе нас, българите, в редицата на свободните народи и възкреси за нов живот една от древните държави на Европа. Проявени са чудеса от героизъм в името на свободата. Напрежението на боевете придава исторически смисъл на всеки отделен миг, когато от безименните войнски редици се възправят титани на волята и на братската пожертвователност.

На връх Шипка войните не отстъпват пред жаждата и августовската непосилна жега. Не отстъпват и през зимата, когато снежните виелици се съюзяват сякаш с врага и бялата смърт покосява редиците по-гъсто и от куршуми. Но сред преспите на планинските проходи бойците на ръце пренасят оръдията!

Затова българинът не можеше да не изрази своята признателност към руския народ – за проявената на дело братска солидарност и висока нравственост. Белеят и до днес хиляди обелиски, мемориални плочи и монументи, чиято висота се крепи не само от планинските върхове с имена на руски генерали, но и от всенародната обич.

България има своя голям ден на Освобождението – 3-ти март. Но нека не забравяме да защитаваме всекидневно свободата си – като дух и мисъл, като воля и дело, мъдрост и родолюбие! Само така непрестанно ще се доказваме като достойна нация в големия, общ европейски дом!

Вечна слава на героите!

Честит национален празник!

About the Author :