Христо Христов, кмет на община Болярово: След пандемията нещата влязоха в релси, работим активно в различни направления

-Как премина извънредното положение заради ковид 19 в община Болярово?

 -Около 40 карантинирани имаше на територията на общината, поддържахме добро взаимодействие с РЗИ, получавахме своевременна информация и предприемахме необходимите мерки всички хора да спазват карантината. Нямахме тежки ситуации. При нас беше регистрирана една положителна проба на служител в Полицейския участък, но всичко отмина. В този период бяха извършени изследвания на всички социални работници в социалните заведения – над 100 служители плюс служителите в Полицейския участък и Пожарна и аварийна безопасност. Всички проби се оказаха отрицателни. Като малка община много бързо успяхме да осигурим на 100 процента маски за цялата община – бяха купени около 4 хил. маски. За целта отделихме малко средства от бюджета, това няма да му се отрази пагубно. Беше ни поискана справка за разходите – ако бъдат отпуснати средства за възстановяване, ще бъдем благодарни, ако не дойдат – някъде ще свием разходите и ще направим така, че това да не се отрази на общинския бюджет. Успяхме да реализираме много сериозен социален проект във връзка с пандемията – за осигуряване на топла храна чрез кетъринг на 170 нуждаещи се – социално слаби, в тежко положение наши съграждани. Ще приключи до 24 юли. Това беше една много добра инициатива. Ние сме социално ориентирана община. С услугите, с отношението, което имаме, правим така, че малко от малко да облекчаваме живота на хората. Защото накрая на държавата, на границата, хората живеят все по-трудно.

Как продължава работата на общината след отшумяването на пандемията?

 -След пандемията нещата се канализираха и в момента работим в няколко направления и то доста активно. През цялото време бяхме една от малкото общини, които направихме екипен режим на работа в администрацията – дистанционно, като с моя заповед бяхме изградили два екипа – през ден се работеше, останалите служители работеха от вкъщи с цел по-малко да са контактите, да предпазим хората. Сега, непосредствено след отпадането на голямата част от мерките, правим всичко възможно да наваксаме във времето изпълнението на задачите и на всичко онова, което ни предстои до първото 6-месечие, пък и до края на годината. В момента обявяваме процедура за строителната програма по капиталовата програма – това са над 450 хил. лв. средства, насочени в пътното строителство, ремонт на улици, тротоари в общинския център Болярово и почти във всички села. Паралелно е включен и ремонт на четвъртокласната пътна мрежа, която е 81 км на територията на нашата община и ще бъдат извършени частични ремонти с готовност за зимния период в направления Деница-Оман, Воден-Крайново, Малко Шарково-Голямо Шарково-Ситово. Тази година положихме изключително много усилия навреме да окосим и банкетите, тревните площи по тези пътища. Същевременно Областно пътно управление вложи доста усилия и средства и по отношение почистване главните пътища от общината- втори и трети клас – пътя Златиница-Болярово-Бургас, разклон Мамарчево- М. Шарково-Воден-Странджа, Ст. Караджово-Кошу дере-Горска поляна. Така че в момента тези дейности са приключени. Успоредно се предприемат дейности за пръскане против кърлежи веднага след окосяването – също е приключило в общинския център и в много от населените места.

-Имате ли обявени процедури по различни проекти?

 -Няколко процедури сме обявили в момента. За втори път обявяваме един проект по ПРСР за ремонт на улици от общинския център и в още няколко населени места за 1 138 000 лв. До 25 юни е срокът за подаване на офертите, след което ще бъде избран изпълнител и се надявам във времето до края на късната есен да приключат с тези обекти. Успоредно с това сме обявили поръчка и процедура, която приключва до понеделник , 15 юни, за зареждане с хранителни продукти на училищата, детските градини, социалните заведения за срок от 4 г. В момента полагаме усилия, има надежда, че ще бъдат отпуснати средства за саниране на жилищните блокове. По стария програмен период бяха санирани 3 блока в Болярово, сега имаме подадени заявления за още 11 жилищни блокове, надяваме се поне малка част от тях да намерят реализация. Това ще е добре за общината и общинския център, за да придобият по-добър облик.

-Какви са очакванията за жътвата в община Болярово?

 -По информация от поземлената комисия и нашата служба „Земеделие“ в общината ще има готовност за започване на жътвената кампания след 25 юни. Ще се стартира първо с жътвата на ечемиците, в последствие пшениците. Дано реколтата е добра. Напоследък падна малко количество дъжд, което може би помогна на пролетниците – слънчоглед, кориандър, частично и на есенниците – на царевицата, където е засята. Надяваме се жътвата добре да приключи и дано земеделските производители са доволни.

-Как стоят нещата със снабдяването на населението с дърва?

 -По отношение на дървата вече втора година общината организира самостоятелен добив на дърва чрез назначаване на местни секачи. В момента 8 населени места вече са заредени с дърва – Малко Шарково, Голямо Шарково, Ситово, Воден, Крайново, Дъбово, в момента се зарежда в Мамарчево, скоро започва и зареждането с дърва и в Болярово и останалите населени места. Към днешна дата са добити около 3 хил. кубика дърва. По план имаме заложени 10-11 кубика дърва, които ще бъдат достатъчни за местното население. Тази година няма промяна в цената на дървата – 28,80 лв. е кубик дърва. Това е социална цена, но гората е общинска – върната е на общината, на населените места и много пъти съм заявявал и сега ще го кажа пак – ние ще направим така тази гора да е в полза на хората, т.е. те да плащат една символична цена на дървата. Осигуряваме по 6 кубика дърва тази година и се надявам до октомври да приключим с този процес, така че хората отрано да са готови за зимата.

– Гарантиран ли е общественият транспорт на територията на общината?

 -Тази година изтича процедурата, която бяхме провели преди 4 г., обявили сме процедура за избор на изпълнител. Дано да има фирма, която да се яви, да сключим договор за следващите 4 г. В малките населени места това се осъществява много трудно на практика, защото няма пътникопоток – в крайна сметка която и да е фирма си прави определени сметки и тя също трябва да печели. В по-големите населени места съчетаваме фирмата-изпълнител с предоставяне възможности за пътуване на децата – имаме много пътуващи деца до училищата и детските градини, пътуващи от администрацията, от социалните заведения, като по този начин съдействаме фирмата да има по-голям пътникопоток.

-Този период на пандемия и извънредно положение отрази ли се на приходите на общината?

-Ние направихме внимателен анализ по отношение на финансите. Има лек спад, много отблизо следим този процес. По отношение на държавните дейности проблеми няма. Проблемът за малките общини са приходите от местните дейности. Правим така, че от всичко, което е общинска собственост, да влизат колкото се може повече средства. Имаше известен спад, но юни месец очакваме по-голямо изпълнение – бяха отложени във времето плащанията с процентно намаление до 30 юни, този месец юни има и по-активно плащане на дърва. Надяваме се юни да компенсираме тази разлика от 5-6 процента по-малко спрямо същия период на миналата година. Но второто 6-месечие ще бъде по-трудно, защото ще тръгнат доста от проектите, които трябва да изпълняваме – за улиците, за спортното игрище, по местната инициативна група. Там ще ни трябват повече средства – тези проекти изискват известно предварително финансиране и когато приключат, тогава става окончателното разплащане.

-Очаквате ли постъпления от общинска собственост?

 -Ние правим така, че общинските пасища – всички декари да бъдат предоставени на животновъдите, защото така влизат средства в бюджета. Има интерес за наемане на отделни малки терени за пчелини – районът е екологично чист, ние правим всичко възможното с решение на Общинския съвет да предоставяме по декар-два според това кой колко пчели отглежда и какво иска.

Преди извънредното положение имаше среща на общинското ръководство и колектива на училището в Болярово за евентуална бъдеща професионална насоченост на учебното заведение.

 -Имахме такъв разговор, доста обширен, дадохме си нашите препоръки, изразихме позициите на общинската администрация, специалистите в нея – в каква посока да се действа, за да се задържат децата. Пандемията се е отразила най-вероятно на този процес, училището беше затворено след 13 март и отново ще отвори врати на 15 септември, най-вероятно. Но лично аз като кмет, ръководството на общината, съветите които дават специалистите, са да се продължи в тази посока. Ръководството на училището трябва да продължи в тази посока, защото това е алтернативата. В противен случай след година-две училището може да е до 8 клас и след това да няма ученици. Това също е на път да се случи, ако не се предприемат през тази и може би следващата година някакви по-конкретни и реални стъпки от страна на директора и на целия учителски колектив тук в Болярово.

-Какво предстои на следващото заседание на Общинския съвет?

 -На 25 юни 220 г. ще бъде заседанието, основното, което ще се обсъжда, са отчетите на кметовете и кметските наместници за 2019 г. Те бяха разчетени за месеците март, април и май, сега всички тези 18 отчета ще бъдат включени в това заседание на 25 юни. Дано мерките да позволят да бъдат поканени всички кметове и кметски наместници, защото е редно те да чуят оценките на Общинския съвет, на общинската администрация за тяхната работа през 2019 г. Редно е те да бъдат обективно оценени – да им се каже, където имат слабости и грешки, също така да им се подскажат препоръки и насоки и те да бъдат активни в цели мандат до 2023 г. Правим го всяка година и ще продължим да го правим.

 

About the Author :

Leave a reply