Христо Христов, кмет на община Болярово: 2018-та беше година на предизвикателства, трудна и непредвидима

chelen1-Каква беше отминаващата 2018 година?

-Беше година на предизвикателства, непредвидима, доста трудна, случиха неприятни неща на територията на нашата община. Преодоляваме тези последици, съпричастни бяхме, сме и ще продължаваме да бъдем – към хората, които преживяха избиването на животните. Може би с това ще се запомни най-вече. Но и в друг план  – че всичко, което бяхме планирали в работата си, успяхме да изпълним в голямата му част. Успяхме да запазим баланса, да поуспокоим хората и да им дадем надежда, че всичко онова, което се случи минава, заминава и да наберат сили, кураж за следващия период. Отново да продължат да работят, защото животът продължава.

-Министерството на земеделието и храните отпусна допълнително средства на община Болярово?

-Да, в края на годината с наше искане, то е настояване и на местните кметове по населените места, с постановление беше утвърдена сумата 8 196 лв. С тези пари следващата година ще направим така, че достъпът до местата, където бяха убити животните, да бъде ограничен, т.е. ще бъдат заградени с оградна мрежа, с колове с цел да няма достъп дивечът, хищниците.

-Популация на вълци се наблюдава в крайграничната община…

-Да, прави впечатление, че през този ловен сезон наистина има вълци. Освен кмет на общината съм и председател на по-голямото сдружение, в което членуват 14 ловни  дружинки, над 500 ловци,  на територията на общината има две ловни сдружения. Тази година до началото на декември има убити над 15 вълка в ловните дружинки – в Стефан Караджово, в Голямо Крушево, във Воден, Горска поляна. Наистина се забелязва една сериозна популация. На какво се дължи? Животновъдството се развива добре, забелязва се тенденцията на развитие на говедовъдството, почти във всяко населено място има присъствие на животни и може би това е причината. Аз като председател, ние като сдружение на ловците и риболовците правим всичко възможно да помагаме на животновъдите в тази посока, защото те също трябва да бъдат защитени.

-Помощта на общината към младото поколение?

-Винаги съм бил отворен към младото поколение, правил съм така, че те да чувстват нашата подкрепа. Фактът, че в администрацията, в структурата на гранична полиция, работят млади хора, включително в местния участък на полицията тази година влязоха млади хора, в звено противопожарна служба, говори, че се правят необходимите усилия. Ние имаме приети и стимули – чрез наредба на Общинския съвет за всяко новородено дете даваме 100 лева. Знам, че това е крайно недостатъчно в съвременните условия, но все пак то е някакъв жест на уважение, на съпричастност, на морална и финансова подкрепа на младите хора, защото проблемът с демографията в нашата община е много голям. Голям е и за държавата, и за граничните райони. Около 40 деца сме подпомогнали през годината.

-От няколко мандата сте кмет на общината. Това означава ли, че отново ще поискате доверието на жителите на Болярово?

-Този въпрос вече се задава няколко пъти в пространството. Когато дойде времето, ще се отговори. Защото право е на хората да преценят дали искат отново Христо Христов да ги управлява, дали не искат. Правят се проучвания, сондажи, следи се общественото мнение. На този етап е малко рано да се каже твърда позиция. В един момент тя ще бъде изразена ясно, категорично, определено, защото ние винаги така сме процедирали. Винаги съм казвал, че за един следващ мандат се работи в предния мандат. Анализът на сегашния мандат говори в добра и положителна посока. Това може да подскаже оттук нататък какви ще бъдат намеренията на кмета на общината, на екипа, бъдещите общински съветници. Това са въпроси, които ще обсъждаме не само като представител на определена политическа сила. Винаги съм разчитал на широка обществена подкрепа, която я е имало много години. Нашата цел е била да запазим общината, да съхраним българщината, да подкрепяме и помагаме на хората и в един момент, когато всички сме готови в тази посока да кажем „да“ – бихме казали „да“.

-Поздравът Ви към вашите съграждани?

-Да бъдем преди всичко живи и здрави, повече кураж, повече търпение. Следващата 2019 г. се очертава също изключително тежка, динамична и бързо променяща се, защото е година и на избори – планирани са европейски избори, предстои последната година на мандата – местни избори през октомври. Всичко това ще изправи местната власт и всички, които работим в  тази система, пред нови предизвикателства. Най-вероятно се очаква и изостряне и на политическата ситуация. Изборите идват и си отиват, всички ние оставаме тук. Така че моят апел е да запазим диалога, толерантността, благоприличието, уважението – все неща, които като че ли напоследък малко убягват от всички нас. По-добро взаимодействие между институциите. С наближаването на коледно-новогодишните празници да бъдем по-отворени, съпричастни и солидарни. Да посрещнем с по-голямо достойнство, с достойнството, че сме българи, коледните и новогодишни празници!

/Използвани са въпроси на различни медии/

About the Author :

Leave a reply