Христо Христов, кмета на община Болярово: Празникът го правят хората, които живеят в този град

IMG_4554-Празникът на град Болярово на Димитровден стана вече традиция. Как се посреща той от местните хора?

-За осма поредна година празнуваме нашия празник –  празник очакван, вълнуващ, празник, който събира всички хора. Изключително съм щастлив днес /б.а. 26 октомври 2018 г./, защото в този ден, когато сме в края на годината, хората, приключвайки полската работа, намират време и за празник. Този празник възникна преди осем години по инициатива на много местни хора, на бизнеса, църковното настоятелство, общинската администрация и за осма поредна година правим всичко възможно той да бъде по-различен, по-атрактивен и по-обичан от всички наши съграждани. Празникът става, благодарение най-вече на подкрепата и съдействието на хората, които живеят в този град. Но тук е мястото да благодаря на всички наши дарители – това са хората от бизнеса, земеделските производители – над 45 на брой, които с желание поеха инициативата да помогнат за осми пореден път и искам да кажа, че средствата, които събрахме, са над 15 хил. лева и те стигат за абсолютно всички мероприятия. Така че ние не ощетяваме общинския бюджет. Такава е традицията, от първия път така сме започнали, най-вероятно така и ще продължим.

Тук е мястото да направим и кратка равносметка в деня на този наш празник. Годината беше изключително трудна, сложна пред вид най-вече на епизоотичната обстановка, която се случи на територията на град Болярово и още 4 съставни села от общината. Хората преживяха много психически, икономически и финансови травми. Аз и администрацията винаги сме ги подкрепяли и ще продължим да ги подкрепяме, защото преди всичко това е поминъкът, а за поминъка трябва да се грижим, колкото се може повече. През следващата година предстои да организираме една научна конференция, посветена на заболяванията в района на Странджа и по границата. Предприели сме вече определени стъпки, разбира се, със съдействието и подкрепата на моите колеги от съседните общини Елхово, Тополовград, Средец, Малко Търново и това ще бъде определена стъпка, за да стопираме, да накараме институциите по-превантивно да работят в този район, превантивно да си свършат работата, за да не се стига до най-тежките ситуации, а именно – унищожаване на поминъка на хората.

-Въпреки това ситуацията в момента, макар и спокойна, е само привидно такава. Стадото на Ана стои, същевременно карантината се удължава и до какво води това за другите земеделски производители, животновъдите, как се чувстват те?

-Нормално е да са притеснени – притеснени са, че това е техният поминък, трудно става изкупуването на продукцията, притеснени са за бъдещето си като цяло. В момента наистина не е приключило всичко, текат определени процеси по отношение на съдебни дела, но аз се надявам, че до месец-два ще приключи всичко онова, което предстои. Неприятно е, трудно е, тежко е, но казах – винаги стоим и подкрепяме тези хора, защото те са част от нас, ние сме част от тях и трябва да правим всичко възможно, за да поддържаме поминъка им.

-В началото на града виждаме една нова конструкция?

-Да, оптимистична са нещата, защото беше изградено едно хале от частен инвеститор от Тополовград, където ще се произвеждат плоскости за строителството, най-вече износ за Турция. Надявам се, че в началото на следващата година то ще заработи и ще даде възможност да се разкрият между 10 и 15 работни места допълнително и на тях да намерят работа хора от нашия град, пък и от общината. В момента се изгражда още един цех – цех за фуражни смески, който е от особена важност за нашия регион, тъй като говедовъдството през последните една-две години бележи ръст и необходимо е да се осигуряват по-качествени и трайни фуражи. Именно това е замисълът на този цех. Също така през тази година допълнително хора започнаха да работят в системата на гранична полиция по охраната на външната граница на България. Всичко това чертае една добра и положителна насока.

-Има ли нови проекти, по които община Болярово да работи?

-Имаме подадени по Програмата за развитие на селските райони три проекта – един за ремонт на улиците в град Болярово, за една спортна площадка и един проект имаме подаден за ремонт на основното училище в Стефан Караджово. Надявам се поне два проекта през следващата година да бъдат одобрени. Паралелно с това подадохме няколко проекта по Местната инициативна група, тя стартира тази година. Минаха общинските мерки, всички читалища от общината са включени за ремонт плюс една детска площадка в село Попово, плюс няколко благоустройствени мероприятия в град Болярово – тротоарни настилки, улици, междублокови пространства. Така че там, надявам се, нещата също да се случат и в следващата година тези проекти да бъдат реализирани.

-Има ли вече информация какви ще са параметрите на бюджета на общината за 2019 г.?

-В навечерието на нашия празник видяхме и контролните цифри на проектобюджета за 2019 година. Те са по-добри от 2018 г. Разбира се, процентите са увеличени най-вече заради това, че се увеличава минималната работна заплата. Има, разбира се, ръст и аз съм удовлетворен най-вече от ръста на изравнителната субсидия, която компенсира част от ангажиментите на общините, които се увеличават с всяка изминала година и за които ние трудно намираме средства. Тя е увеличена почти два пъти. Така че, надявам се,  тези цифри, които са в проектобюджета, те да останат и като окончателни цифри след приемането му от Народното събрание. Има завишение и в капиталовата програма и всичко възможно ще направим в последната година от мандата да изпълним голяма част от ангажиментите, които все още стоят и които поехме пред нашите избиратели.

/Използвани са въпроси от различни медии/

About the Author :

Leave a reply