Христо Карастоянов се обясни в любов на Ямбол

DSC05493ьПищна премиера направи във вторник Христо Карастоянов с новия си роман „Една и съща нощ”, пристигнал и в Ямбол, след триумфални турове в София и в Пловдив. Залата на Художествена галерия „Жорж Папазов” този път действително се оказа малка, за да побере хората, дошли да уважат един от динозаврите в ямболската култура, който бе пак неприлично млад и бодър.

DSC05491ьТрагичната съдба на Гео Милев и Георги Шейтанов е епицентърът на романа „Една и съща нощ”, а белетристът сподели, че това е може би четвъртата книга от романите за смутното и кърваво време от средата на 20-те години на миналия век.

Което на езика на литературната теория, означава, че имаме работа с тетралогия, предшествана от „Перпетуум мобиле”, „Сбъркана хроника” и „Кукувича прежда”.

Водещ на премиерата бе председателят на Дружеството на ямболските писатели Тенко Тенев, който избра като начин за навлизане „във водата” анкетата, и разпита надълго Христо Карастоянов.

DSC05465aСъвсем пресният носител на наградата „Дъбът на Пенчо”,  присъждана от проф. Светлозар Игов, на големи имена в съвременната българска изящна словесност, отговори пределно кратко на лексикона.  После обаче набра темпо и се обясни в любов на Ямбол и уточни, че „светът е малък, обаче Ямбол е голям”.

 

 

DSC05540aКарастоянов, в типичния му игрови стил, сподели, че хората, които са му пречели през годините, са му най-скъпи и по тази причина няма да ги спомене”. Спомена обаче Димитър Яръмов и Рашко Сугарев, с признанието, че те най-много са му помагали по пътя на словото.

 

 

DSC05542a„Една и съща нощ” само за седмица мина през рентгена на литературни критици и историци, като Светлозар Игов, Йордан Ефтимов и доц. Владимир Янев, и преди да препълни залата на Г „Жорж Папазов”, направи същото с десета аудитория на Пловдивския университет, което се случва много рядко в последните години.

„Божана Апостолова не е Майка Тереза, но тя направи всичко възможно българските книги да имат място в книжарниците”, заяви още ямболският и всенароден белетрист, забравяйки добродушно, че преди време, пак на това място, любимата му издателка обяви, че „Христо кара късен пубертет”.

DSC05543aНовият роман „Една и съща нощ” , чиито главни персонажи са Гео Милев и Георги Шейтанов, е взел за заглавие стих на Хораций, като идеята за това е на редактора Виктор Самуилов. Авторовото заглавие на творбата е било „Часът на смъртта”. И всичко друго си е на Карастоянов – той, изненадващо, чете дълго и страстно от книгата си (така му казала, че трябва да прави Божана Апостолова), а дори капризната (меко казано) ямболска публика, остана ентусиазирана до края на премиерата и накупи доста екземпляри.

От „Една и съща нощ”, въпреки че бе в света на Карастоянов далеч преди да мръкне край Тунджа.

About the Author :