Христо Карастоянов и „Една и съща нощ” в Народния театър

КарастояновЯмболският писател Христо Карастоянов сравнително скоро ще се поклони на публиката от сцената на Народния театър „Иван Вазов”. Неговият нов роман „Една и съща нощ” бе бързо забелязан от режисьора Иван Добчев, който си го заплю, за да направи от него театрална постановка. Дългите и сложни преговори приключиха, Карастоянов сложи подписа си под договор с директора на Народния театър Павел Васев, и след Нова година работата по спектакъла може да започне.

Писателят Христо Карастоянов, дългогодишен наш колега в „Делник”, сподели, че изрично в договора е записано да не се променя името „Една и съща нощ”, така че и сценичният вариант ще носи заглавието на романа.

Носителят на наградата на „Хеликон” за предния си роман „Името”, не може да се оплаче от съдбата на последната си, засега, творба. „Една и съща нощ”, по чиито страници е страшното време от началото до средата на 20-те години на миналия век, което не може без персонажи като Георги Шейтанов и Гео Милев, предизвика 13 рецензии.

Не това, разбира се, е най-важното, а талантът на нашия съгражданин, направил го фактор в българската литература и далеч от жълтите павета.

Как ще се спогодят като тандем режисьорът Иван Добчев и Карастоянов, за да се стигне до премиерата на „Една и съща нощ”, ще се чуе. В крайна сметка на всичко, почти, му се намира колая, и вероятно напролет белетристът ще се поклони пред публиката от сцената на Народния театър.

About the Author :