Христо Карастоянов затваря годината с наградата „Хеликон”

Hr.-KarastoyanovРоманът „Една и съща нощ” от Христо Карастоянов спечели ХІІІ награда за нова българска художествена проза „Хеликон“. Победителят беше обявен на церемония в столичната книжарница „Хеликон-Витоша”. Предишният носител на наградата Алек Попов връчи на белетриста от Ямбол статуетката „Орлето на Хеликон”, изработена от скулптора Евгени Кузманов., който навремето направи удар с романа си „Чайки далеч от брега”. Само преди 2 години Карастоянов спечели с романа си „Името” авторитетната награда, и новият приз, по думите на автора, предизвикал брожение в литературните среди.
„Една и съща нощ” беше избрана за наградата „Орлето на Хеликон” от петчленно жури – Калин Донков (председател), Кристин Димитрова, Юри Лазаров, Андрей Захариев и Бойко Ламбовски, между 12 книги, които бяха номинирани на четири етапа през годината. Мотивите за избора на победителя са: „За пищното, достоверно и задъхано описание на едно смутно и жестоко време, в което са живели, писали и са умирали поетите; за творческата дързост да прелиташ от тогава към днес; за извървяната през годините писателска смелост да извадиш от незаслужена забрава имената и съдбите им, да изрисуваш с думи образите им и да ги изправиш пред сведения поглед на днешните гузни съвести”.

Карастоянов мина през митарства в годините, докато „Орлето на Хеликон” се озове на два пъти в ръцете му. Живеещият в Ямбол прозаик на няколко пъти бе номиниран за наградата, но все се разминаваше с него. Пред колеги от „Делник” Христо се шегуваше, че тия номинации му носят само неприятности. Времето обаче рязко зави в нощта и Карастоянов направи удар с второто му присъждане на „Хеликон”.

Това ме върна в началото на 80-те години, когато Карастоянов бе издал „Перпетуум мобиле” и бе станал фактор в литературата. Епохата, която описа тогава Христо бе същата – жестокото време от първата половина на 20-те години на миналия век, но сега той изведе в новия си роман „Една и съща нощ” трагичните фигури на Гео Милев и Георги Шейтанов. Фигури, към чието описание малцина се решават да пристъпят.
В рамките само на месец Карастоянов сключи договор с Народния театър за драматизацията на „Една и съща нощ”, а след това прибра и „Орлето на Хеликон”.

Като за една година, сякаш е достатъчно…

Борислав Ненов

 

About the Author :