Христо Карастоянов в колоритен спомен на Тодор Чонов

H._Karastoyanov1Един от големите пловдивски поети, Тодор Чонов, прати към поколенията кратък, но колоритен спомен за ямболския белетрист Христо Карастоянов. Мемоарът бе пуснат във Фейсбук, където живеещият в село Рогош Чонов си гледа кефа и доматите и радва народа интернетно.

На читателите на „Делник” предлагаме спомена, който не е сверен с Карастоянов, но няма как да не е верен – прилича на Христовия манталитет.

„Въпроси… въпроси… ще ми се пръсне главата! И като не намерих задоволителен отговор на нито един от тях, пропих се, прописах, записах се да следвам българска филология и се запознахме с Христо Карастоянов. Щом му пуснах ръката при запознаването, Христо веднага бръкна в една торба, която бе преметнал през рамо, извади топ листове с песни на Висоцки и вика – пич, само ти можеш да ги преведеш.
– Ми аз не знам руски! – викам му, а той:
– Няма значение, то не се иска да знаеш руски, важното е да имаш голямо сърце и здрав черен дроб, а ти ги имаш! Преведи ги, колкото може по-скоро, защото времето лети и страхотно завива в нощта!”

Тодор Чонов е роден на 29 януари 1945 г. в село Рогош, Пловдивско. Христо Карастоянов се появява на белия свят на 22 февруари 1950 г. в  Тополовград, Ямболски окръг. Между тях стои вероятно приятелската ръка на поета Добромир Тонев, роден в Ямбол, станал легенда под тепетата.

About the Author :

Leave a reply