Христо Генев в галерия “Жорж Папазов”- изложба-вселена на отприщеното въображение

IMG_4350Изложбата на Христо Генев „РАЗличен опит за съвършенство“ – скулптура и фотографии, беше открита снощи, 23 октомври 2018 г., в Художествена галерия „Жорж Папазов“-Ямбол. Събитието събра на едно място директорите на четири галерии – в Ямбол, Стара Загора, Сливен, Казанлък, уловката е, че самият Христо Генев е и директор на казанлъшката галерия, тук бяха приятели и почитатели на изкуството от тези градове, като преобладаващите неямболски гости бяха, естествено, казанлъчани. На събитието присъстваха кметът на Ямбол Георги Славов, който специално приветства твореца, както и зам.-кмета Илияна Бицова.

Самата изложба включва 16 изумителни пластики от дърво или метал, правени през целия съзнателен живот на твореца, както и множество черно-бели фотографии на фрагменти от тях, IMG_4353също дело на Христо Генев, но създадени само за две седмици.

„Тази изложба е една вселена, отприщено въображение, летене между земята и небето, търсене на хармония, която отива отвъд видимото – да даваш видим образ на невидимите неща“ – така синтезирано описа онова, което може да се види до 13 ноември в голямата зала на първия етаж на галерия „Жорж Папазов“ проф. д-р Марин Добрев, директор на старозагорската галерия. Той обърна внимание, че най-голямата грешка е човек да застане пред подобно произведение и да търси какво е то – дали е любовта, дали енергията или пролетта, например –  все метафори за човешките превъплъщения. Пластиките на Христо Генев представляват неща отвъд тях, едни бленувани светове, на които авторът дори не е сложил наименования. „В работите на Христо има много музика, има ефирни видения, IMG_4376човек се сеща за северните сияния с тези причудливи измерения на формите, но задължително излиза от прозата на деня“, отбеляза Марин Добрев. Той подчерта факт, пренебрегван от лаиците –  моделирането на дървото и преминаването през него, означава десетки счупени почти завършени творения преди това. Тази изложба ни среща с хармонията, „с полетите на твореца, които са почти като летене в сън, което не искаш да спре, за да не развалиш неговата магия.“ Марин Добрев акцентира върху умението на автора да мисли в материал, да съчетава камък с дърво, бронз с камък, както и наслагването на видове изкуства – близостта с музиката, с лириката в живописта.

Що се отнася до фотографиите, Добрев обърна внимание на ритмиката, светлината и детайлите в тях.

IMG_4387Самият Христо Генев сподели, че е искал да види работите си аранжирани в зала, да ги чуе как звучат като общ симфоничен оркестър. А надеждата му е да няма фалшива цигулка, дори един фалшив тон. „Общото въздействие на група работи е като обща молитва“, бяха думите му. Освен че тези 16 „твари“ – така той нарича творбите си, което предполага искрата живот, която носят в себе си, освен че ги е създавал цял живот, но някои тях са правени в продължение на години.  „В тях са най-кахърните ми песни, най-волните ми полети, в тях са моментите, в  които кръвта ми е ставала зелена. Също и моментите, в които съм чувал пулса на сърцето си в сърцето на жена. В тях са болката и тъгата, когато съм се разделял с най-близките си хора. В тях и цялото ми щастие, когато съм посрещал на този свят децата си. Това е жива плът от моята душица“, бяха думите на Христо Генев и едва ли може да бъде казано по-хубаво.

След дългата поредица от благодарности към всички, които имат някаква заслуга към тази изложба  -изброени поименно плюс роза за дамите, като потвърждение, че музиката му е много близка, Христо Генев изпя песен за всички присъстващи в залата.

Казано накъсо – това е една изложба от действително уникални пластики, колкото и това прилагателно да е изхабено от употреба в днешно време.

IMG_4347 IMG_4348 IMG_4349 IMG_4355 IMG_4359 IMG_4366 IMG_4377

About the Author :

Leave a reply