ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ЙоаникийВЕЛИКДЕНСКО ПОСЛАНИЕ ДО БОГОЛЮБИВИТЕ ПАСТИРИ, ВСЕЧЕСТНИТЕ МОНАСИ И МОНАХИНИ И ДО ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Бог ни запази и ни удостои да празнуваме най-светлия празник. Да прославим най-великото събитие.

Какво да въздадем Господу за всичките Му благодеяния към нас. /Псл. 115:2/ Какво да въздадем за великата Му милост. За неизказаното Му дълготърпение. За безпределната Му любов.

Да възпеем най-величавото тържество. Затова е тържествен този камбанен звън. Затова са мелодични песнопенията. Затова са радостни чувствата ни.

От миналото ни е завещана свещената мъдрост, която ни насочва към задълбочен размисъл: „Може ли да има по-велико от Божественото? Може ли някой да спре лъчите на слънцето, за да не греят? Може ли някой да заключи истината на скрито място? Може ли някой да измени Божествения закон за любовта? Може ли някой да ограничи вечната правда, която рано или късно побеждава и открива много човешки беззакония и неправди? Може ли някой да отнеме вечния стремеж за чистота, добро и святост? Може ли някой да помрачи светлата надежда за безсмъртие и вечен живот? Може ли някой да нарече сладкото горчиво и горчивото сладко? Може ли някой да отнеме радостта, дарувана от Бога? Никой от човеците не е в състояние да попречи на духовното възкресение! То е дар Божий!”

Дар велик и неизменен! Дар небесен и радостен. Дар утешителен и надежден. Дар постоянен, дар любвеобилен, дар тайнствен и благодатен.

Духовното възкресение обновява човека. Посочва му верния път в живота. Показва му точния ориентир в постъпките. Духовното възкресение разкрива светлите хоризонти на чистотата и добротата. „Чистият живот е голяма сила, – казва св. Йоан Златоуст, – и е в състояние да затвори устата и на самия дявол.” А свети Исидор Пелусиотски разсъждава така: „Добро е да правиш добро на приятелите си, по-добро е – на всички нуждаещи се, а най-добро – дори на враговете.”

Духовното възкресение пречиства душата от всички грехове и отдалечава от всякаква неправда и лъжа. Това успокоява съвестта и ни дарува небесен мир и спокойствие. Духовното възкресение е отхвърляне делата на мрака /Рим. 13:12/ и вършене делата на светлината.

„Днес е ден на Възкресението! Нека всички се просветят от тържеството и да се прегърнат един други; и на онези, които ги ненавиждат, да кажат братя!” Да простят всичко заради Възкресението и с едно сърце и една душа да запеят: Христос Воскресе!

Как да се просветим от тържеството? Когато превърнем омразата в любов. Гордостта – в смирение. Гнева – в кротост. Плътоугодието – в целомъдрие. Сребролюбието – в милостиня. Разсеяност – в трезвение. Чревоугодието – във въздържание. Тогава наистина ще ходим в светлината. /1 Йн. 1:7/ Ще се уверим, че Божиите заповеди не са тежки. /1 Йн. 5:3/

Нека празнуваме, прочее, не със стар квас, нито с квас от злоба и лукавство, а с безквасни хлябове от чистота и истина. /1 Кор.5:8/ Тогава можем да кажем, че духовното възкресение е пълна победа над плътта, света и дявола.

Бог създаде човека не само за временен живот, но и за вечен. Човек обича живота на земята и всячески се старае да удължи годините си тук. А ревността му за наследяване на вечния живот не трябва ли да удвои желанието му за този блажен живот? Небесните блага превъзхождат земните. Небесната радост е по-силна от земната. Небесната утеха е несравнима със земната.

Всесърдечно поздравявам свещенослужителите, служителите при светата Сливенска митрополия, монасите, монахините, църковнослужителите и православните християни с пресветлото Христово Възкресение и молитствам Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос невидимо да ни осени и благодатно да ни подкрепи, та с търпение да изминем предстоящото нам поприще. /Евр.12:1/ Амин!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

+ Сливенски Митрополит Йоаникий

 

About the Author :

1 Comment to “ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!”
  • анКа
    April 18, 2017 - Reply

    Обръщай внимание и на Ямбол, Владико, забравил си ни !!!

Leave a reply