Християнските добродетели разискваха в неделното училище

DSC04971„Липсата на християнски добродетели е признак на болест, днес властва грехът, а днешното общество е особено болно, обяви в началото на семейното  неделно училище за деца и възрастни на тема „Усъвършенстване в християнските добродетели” Христо Колев, който е и зам .-областен управител.

Семейното неделно училище се организира от Клуб „Добротолюбие ” към НЧ  „Съгласие – 1862″ и храм „Св . Николай Чудотворец” и се провежда всяка неделя от 11 ч. в залата на БЧК .

DSC04993Като провокативно въведение в темата Христо Колев цитира отец Максим Колесников : „В обществото днес грехът стана норма и който не отговаря на тази норма е обявен за ненормален. Днес американски психолози са причислили християнството към психическите  болести, а в бъдеще то ще бъде забранено заради нетолерантност към греха. Ако държавата въвежда греховете като норма, то несъгласните с тези норми ще се считат за врагове на обществото”. Той припомни, че Бог не може да ни спаси без нашите усилия и направи разделение между светския и православния човек – ако светският човек смята греха за норма, то за православния човек грехът е болест.

DSC04997Лектор на темата беше богословът Анула  Христова, която е и главен редактор в Синодално издателство – София. Тя първо честити празника на присъстващите –  Четвъртата неделя на Великия пост и припомни, че той има шест недели, а седмата е Възкресение Христово . Първата неделя е тържество на православието, нейн  символ е иконата, на която са изобразени светиите. Втората неделя е на Св . Григорий Палама , нейният символ е умната молитва „Господи Иисусе  Христе , Сине  Божий , помилуй  мене, грешния”, а нейн  символ е броеницата.

DSC04998Третата неделя е Кръстопоклонна , нейн  символ е Кръстът Господен, защото той е изображение на подвига на Господ.

Четвъртата неделя е Лествицата  – стълбицата на духовния живот.

Петата неделя е на Св . Мария Египетска, изобразявана с пустинния лъв, който помогнал да бъде заровена. Шестата е Цветница , когато ще посрещнем Господ в самите нас, а символът са палмовите клонки.

Първите три недели изобразяват средствата, с които да достигаме до Бога. Според Православието до Бога се достига, като се молим на светиите и най-вече на Пресвета Богородица, а иконата изобразява почитта ни към светиите. Следващите три недели изобразяват нашия личен подвиг в Дух светий .

Усъвършенстването на добродетелта представлява житейския подвиг на всеки християнин, уточни Анула  Христова и изтъкна, че благото, доброто е самият Бог и затова добродетелта произлиза от личното отношение на човека с Бога, тя се постига чрез личното общение  с Бога и чрез изпълнението на неговата воля.

Тя изтъкна още, че ако за човека, който няма връзка с Христос, причина за греха е желанието за самообожествяване , то за християнина причината за греха е небрежността.

При духовното усъвършенстване – изкачване на лествицата, човек преминава през три стадия, кото  са органично свързани: раби , които извършват добродетелта под страх от Божието наказание; наемници – извършват добродетелта, за да дирят своята отплата (блаженството, което чака човека, който върви след Христос) и синове, които вършат всичко само от любов към Бога. Същите стадии могат да се срещнат в литературата и като очистване, просветление и обожествение .

Според Анула  Христова най-важната Божа заповед е за любовта. Тя поясни и понятията живот в Христос – чрез приобщаването ни в църковните тайнства (Свето кръщение, Свето причащение  и Света изповед) и живот по Христос – живот по примера на Христос.

Лекторът разясни, че за да се говори за добродетели, трябва да се познават и страстите, а здравето на душата се възстановява чрез лекуване на страстите. Тя изтъкна, че страстите не са греховните действия, които извършваме. Страсти са онези греховни състояния или болести на душата, които се проявяват чрез греховете. Например, суетата, тщеславието, сладострастието, ненавистта, злобата, не са грехове, а страсти, а конкретните постъпки, чрез които се проявяват, са самите грехове.

Анула  Христова припомни, че християнинът е призван да върви по средния, т. н. царски път и изтъкна, че добродетелта е среднина , намираща се между две злини. Тя даде за пример, че добродетелта е умереност и симетрия, от двете страни на която стоят прекомерността и недостатъчността; мъжеството е умереност, дързостта  – прекомерност, а страхът – недостиг.

В края на лекцията Анула  Христова разясни и за Св . Йоан Лествичник  и неговата книга Лествица.

Следващата неделя темата на семейното неделно училище е „Нравствени способи за преодоляване на агресията“ с гост-лектор – Бисер Божков, богослов и писател.

About the Author :