Храмов празник на най-голямата църква в Ямбол

Sn_1В утрото на големия християнски празник, на 6 декември, православният храм „Св.Николай Чудотворец“ – Ямбол събра много миряни, десетки се включиха и в последвалата лития.

На храмовия празник на най-голямата църква в Ямбол светата литургия отслужи Негово Преосвещенство  Агатополски  епископ Йеротей, в съслужение с архимандрид Димитрий и свещенослужители от Ямболска духовна околия.

По покана на Църковното настоятелство сред гостите на храмовия празник бяха и зам.-областният управител Христо Колев, зам.-кметът на община Ямбол Илиана Бицова и командирът на 42 -ри Механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов.

Sn_2Храм „Св. Николай Чудотворец“– Ямбол е най-голямата ямболска църква. След Освобождението руските военни изграждат армейски параклис „Свети Николай Чудотворец“, тържествено осветен на 6 август 1878. На неговото място на 19 юни 1894, по инициатива на кмета на града Никола Попов, е положен основният камък на новия храм от сливенския владика Гервасий. През 1923 – 1926 г. се извършва преустройство на църквата, като са пристроени двете странични кули с камбанарията и централния купол, добавени са и нови стенописи. След извършените архитектурни промени и стенописи храм  “Свети Николай Чудотворец” се превръща в един от символите на град Ямбол.

Sn_3 Sn_4 Sn_5

Ели Илиева

About the Author :

Leave a reply