Храмовият празник на Горска поляна и негаснещото родолюбие

IMG_1212„Свети Пророк Илия“ – това име носи църковният храм в китното селце Горска поляна. Ето защо на Илинден (20 юли 2019 г.) стана отново празникът на селото. Много бивши жители, с родови корени от това селище, пристигнаха тук, повикани от вечния зов на родолюбието. Тяхното гостуване зарадва близките им; стопли старческите сърца на много родители и вля бодрост в техните души. Всички се стичаха към храма в топлата лятна утрин, за да присъстват на празничната литургия, отслужена от отец Димитър. А после и домакини, и гости се отправиха към центъра на селото, за да продължи там празнуването.

Венци в знак на родолюбива почит и синовна признателност бяха поднесени IMG_1236пред мемориала на загиналите във войните герои в селото, от името на: Общински съвет-Болярово, общинското и местното административно ръководство, както и от признателните им съселяни.

Празнично поздравление към всички присъстващи отправи кметът на община Болярово Христо Христов  – сърдечен и добронамерен, приветлив и лъчезарен както винаги. Знаменателното събитие уважи и младата, обаятелна Нина Терзиева, заместник-кмет на общината.

Скъпи гости на тържеството бяха и докторантите и студентите от Международния Югоизточен летен университет (от УниБИТ) с ръководител гл. ас. доктор Диана Стоянова. Те провеждат своята лятна практика за поредна година на територията на общината ни.

IMG_1250После всички седнаха на обща празнична трапеза, поканени от кметския наместник Стоян Михов – благ човек, кротък, толерантен. И грижовен към селските дела! Затова се радва на искрено уважение от страна на своите съселяни. Негова и на общинския кмет е основната заслуга за организиране на общоселското тържество, разбира се. А за веселото настроение на празнуващите се грижеше до късния следобед дуо „Перла“ – град Сливен. С игривите си мелодии този чудесен дует допълваше умело градуса на веселието в този свят ден.

А със своята щедра подкрепа подпомогнаха провеждането на празника множество дарители: общинското ръководство, Антон Райков, Георги Папанчев, Стоян Чуканов, Георги Бързев, Йордана Димитрова, Иван Стаматов, Запряна Иванова, Георги Георгиев, Яни Къркеланов, Георги Стоянджов, Соня Кесьова, Стоян Михов, Иван Радойнов. Всички те са родово свързани с Горска поляна. Като дарител се изяви и Петър Христов Петров от град Болярово.

Благодарност и поклон към вас, дарители! Благословена да е вашата безкористна съпричастност и благородна щедрост!

Нека землячески празници като този да събират и занапред хората – само така ще бъде съхранено незабравимо миналото като потребност за настоящето. И в името на бъдещето! А аз искрено се радвам, че отново срещнах тук даровития син на Горска поляна, с когото ще се гордее всякога – поетът, белетристът, документалистът и хумористът Николай Домусчиев. Име-парола за всеотдайно родолюбие!

IMG_1207 IMG_1227 IMG_1237 IMG_1243 IMG_1244 IMG_1251

Бинка Величкова

About the Author :

13 Comments to “Храмовият празник на Горска поляна и негаснещото родолюбие”
 • Диян Георгиев
  July 22, 2019 - Reply

  Така и така сте тръгнали да пишете дарителите, заинтересовайте се кой плати хонорара на дуо Перла поне.

 • Справедливия
  July 22, 2019 - Reply

  Облизахте слабините на кмета и зам кмета на Болярово. Какво е това слагачество? С какво помогнаха или само дойдоха да си направят ПиАра?

 • Изуменият
  July 22, 2019 - Reply

  Такова слагачество, лицемерие и гъзоблизство изумява. От коя планета е автора и той заинтересува ли се кои хора заплатиха музиката, кой разгласи за панаира, кой вложи емоции и желание за да се случи празника след като беше обявено че едва ли не, няма да се състои.

 • Питащия
  July 22, 2019 - Reply

  Какво е направил кмета на Болярово за Горска Поляна за толкова години кметуване???

 • Политик
  July 22, 2019 - Reply

  Еб.м ти музиката! Някой си докараха и партийката. Превърнаха празника в политическа повърня.

 • Гаргов
  July 22, 2019 - Reply

  Е….а ти панагира, аз за кравите да кажа, много са, мучат, навсякъде крави виждам, а аз бик си търся да ми върши работа га имам нужда че зорът ми е голям

 • До политик
  July 23, 2019 - Reply

  Не говорете глупости и заставайте със собствените си имена. Не се крийте като мишки. Партийката я докараха от Болярово от къде на къде? Чаровни красиви и засмени…….

 • Гароф
  July 23, 2019 - Reply

  На снимките се вижда кой е докарал партийката и повърнята.

 • Диян Георгиев
  July 23, 2019 - Reply

  :) :) :)
  Тази дума Еб.м , издаде кой стои зад псевдонима политик. :) :) :)
  Жив и здрав да си….. ;)

 • Страдащия
  July 23, 2019 - Reply

  Някой хора се засегнаха , че не ги писаха при спонсорите.

  • Всички
   July 23, 2019 - Reply

   Много са не са някой… :)

 • Персонал
  July 23, 2019 - Reply

  Някой трябва да поеме политическата отговорност.
  Жалко за Селото. Направиха го партиен дом.

 • Защитете прасетата
  July 23, 2019 - Reply

  Стига сте писали , отивайте да браните прасетата. Започва избиването им в цяла Община Болярово. Или ги колете и във фризера и довечера да гледате в 21.00 телевизия Скат. :)

Leave a reply