Хорото – извор на здраве, радост и сила

DSC02031Винаги съм знаела, че зад обикновените стъпки на хорото се крие голям смисъл, нещо, което дарява здраве, радост и сила, сподели хореографът Галина Ангелова от Пловдив, която беше един от лекторите на фестивала „Здравей, здраве”.

Най-старите сведения за българското хоро са от 9 в. по времето на княз Борис Първи, когато  папа Николай казва, че преди сражение българската войска изпълнява магически танци и заклинания.

DSC02040Имало е танци и по богомилско време. Презвитер Козма пише, че като излязат от църква българите играят своите бесовски танци.

При хорото се създава жива верига, която е символ на духа, душата и тялото, които съответстват на музиката, ритъма и движението.

Танцуваме навсякъде и сред природата, завръщайки се при родата си, подчерта хореографът.

DSC02044Танцуващите хора са усмихнати и весели, на хорото те се разтоварват, освобождават и се зареждат и радостта блика от цялото му същество.

Народната музика и танцът имат лечебна сила, танцуващите почти не боледуват, каза още Галина Ангелова.

Ритъмът на ръченицата е ритъмът на сърцето.

Българските фолклорни танци от фолклорните ни области съответстват на основните елементи – на северняшкия танц съответства въздуха, на доброджанския танц – земя, пиринските и шопските танци са огън, а тракийските танци са вода. Ако знаем кой елемент преобладава в нас, ще знаем и кой танц ще ни действа най-добре и най-зареждащо с енергия, разясни хореографът.

Хорото е лекарство срещу стрес. При воденото хоро с дясната ръка давам, с лявата приемам и хващам, а тази жива верига се свързва с космоса, а танцуващите предават енергия един на друг, обясни още Галина Ангелова.

При сключеното хоро, енергията се концентрира и остава затворена в кръга на танцуващите.

При коледарите гегата е символ на оплодителната мъжка сила, която опложда земята, енергията идва от космоса и е насочена надолу към земята. При лазарките жените черпят сили от земята и енергията излиза нагоре и се свързва с космоса.

Родопското хоро е в такт две-четвърти, родопската гайда свири в преобладаващо ре, което отговаря на втора чакра, където е душата. Енино хоро действа като медитация, свързва ни с душата. Дайчово и Турлашко хоро гонят стреса.

Защитните елементи в облеклото на мъжа и жената са закодирани в носиите им. Жената има дантели по ръкавите, около врата, а на кръста – пафти, мъжът има пояс.

Накрая на лекцията хореографът демонстрира как лекуват българските хора. Присъстващите първо се хванаха на право хоро, а след това на Дайчовото да прогонят среса и да се заредят.

 

About the Author :