Хорова школа „Проф. Георги Димитров“ отпразнува 50-годишния си юбилей с празничен концерт

IMG_2108Празничен юбилеен концерт „50 години Хорова школа „Проф. Георги Димитров“ се състоя снощи, 16 юни 2018 г., в Голямата зала на община Ямбол. Организатори за община Ямбол и читалище “Тракийска лира”. За събитието бяха дошли бивши хористи от три континента. Бурни бяха овациите за създателя на хора Стефка Пастърмаджиева, за продължителя на нейното дело – дъщеря й Весела Пастърмаджиева – диригент на хора днес, за Радосвета Хъркова – музикален съпровод на пиано. Специално беше подчертана подкрепата, оказвана през годините, от община Ямбол и Научно технически съюзи-Ямбол, осигуряващ години наред дом на формацията. Имаше музика, много музика – пя детската формация, дамският хора, всички заедно. А по стените на фоайето бяха наредени постери със снимки от далечното минало на хор „Проф. Г. Димитров“ до сега, където днешни и някогашни хористи можеха да разпознаят себе си.

IMG_2088Пътят на Ямболската хорова школа тръгва от училище „Св. Климент Охридски” през учебната 1967/1968 г. Младата и талантлива учителка по музика Стефка Пастърмаджиева създава в училището хор. Само за три години съставът се налага безапелационно като най-добрия детски хор в града. Печели първите си награди от националните хорови фестивали и е насърчен от музикалните специалисти и критици, сред които проф. Георги Димитров – създател на хорово-диригентката школа в България, един от основателите и на празниците на камерните хорове „Златната Диана” в Ямбол. През 1972 г. той прослушва и топло насърчава училищния тогава хор да участва в програмата на празниците.

През 1974 г. е първото международно участие на хора – във фестивала „Золтан Кодай” в Унгария. Само година по-късно, през 1975 ръководството на града решава да бъде изтеглен състава от училището и той да стане общоградски детски хор към IMG_2068Пионерски дом. През 1978 г. хорът завоюва и най-високото тогава звание в самодейността – “представителен хор”. Тази титла се присъжда на единици – най-добрите от носителите на златни медали в републиканските хорови фестивали. Хоровата школа на Ямбол неизменно успява да завоюва това звание до последното провеждане на същите през 1993 г.

През април 1980 г., като признание за постиженията на детския хор от Ямбол хоровата школа получава честта да носи името на проф. Георги Димитров.

Школата има най-богатия актив от международни участия и награди сред всички културни формации на Ямбол по това време. В нея има пет състава, пеят общо около 300 деца, а в представителния детски хор участват 60.

IMG_2115От 1982 г. в школата започва работа като диригент Весела Пастърмаджиева. От 1994 г. тя е административен ръководител на школата, а от 2006 – главен диригент на същата.

През 1998 г. към школата започва да работи и дамски хор. От 2005 до 2011 г. школата съществува като съвместно дружество с Община Ямбол и ТО на НТС Ямбол. От 201 2г. тя преминава административно към новосформираното читалище „Тракийска лира-2012” Ямбол.

През 2015 г. бивши възпитаници сформират в столицата хорова формация под диригентството на Весела Пастърмаджиева,  като софийско разклонение на ямболската хорова школа.

IMG_2120Трудно е да се изброят всички международни подиуми, по които ямболските млади певци са разнесли славата на Ямбол, на България. Публиката на Германия, Франция, Унгария, Чехия, Гърция, Турция, Румъния, Македония, Италия, Малта, Русия, Финландия, Австрия, Белгия и др. е запленена от българския музикален талант.

За 50 години Хоровата школа има реализирани над 10 концертни турнета в: Чехия, Унгария, Германия, Гърция, Турция, Италия, Франция, Финландия.

В музикалния актив на Хоровата школа има една издадена дългосвиреща грамофонна плоча на „Балкантон”, два биографични филма в БНТ, богат фонд от записи в Радио София, а също така са записвали в Радио „Солей”- Париж, Радио Любляна, Радио Антверпен, Радио Вевей -Швейцария, Радио Стара Загора.

IMG_2113Предвид потенциала на школата,  през 2006г. в Ямбол се създава Тракийски хоров фестивал, който успешно се реализира вече в десет фестивални издания.

Хоровата школа е забележителна и с големия брой деца и млади хора, преминали през нея през годините. За 50 години над 5000 участника са обогатили своята музикална култура, естетически вкус и афинитет към красотата благодарение на участието си в хора. През тези 50 години 28 музиканти от града са свързали професионалния си път като преподаватели или ръководители на състави в школата. Повече от 40 музиканти, работещи в момента както в Ямбол, така и по света, са открили света на музиката именно в редиците на детския хор на Ямбол.

Тази година Хоровата школа беше удостоена с най-високото отличие в сферата на изкуството и културата в Ямбол – награда на името на Жорж Папазов за високи постижения и професионализъм в областта на културата и изкуството и по повод 50 години от създаването й, както и за приноса й за създаването на Тракийски хоров фестивал.

IMG_2063 IMG_2068 IMG_2076 IMG_2079 IMG_2080 IMG_2093 IMG_2102 IMG_2103 IMG_2106 IMG_2118

About the Author :

Leave a reply