Хора за окайване?….

Borko_poslИдеята, че в България държавните служители крадат или вземат рушвети, защото заплатите им били ниски, е все така широко разпространена и едва ли не милозлива. Видите ли, горките хора, за има-няма 500 лева се блъскат по цял ден.

Първо – никой от тях не е по 12 часа на работа, ако се случи да останат извън отредените по Кодекса на труда осем часа на местоработата си, те получават компенсации – някои под формата на пари, други като допълнителен отпуск.
Второ – в много от държавните институции заплатите не са такива, каквито се обявяват. Дори и това, което се обявява, всъщност пак не е за ожалване.
И трето, което е и най-същественото може би, на нашия човек му трябва власт и бюро. Бюрото за него е като някогашния кантар за бакалина, а властта, освен да се пъчи и да мачка някой, му служи за трупането на финикийски знаци.
И от утре още с по 200 лева да повишат заплатите в държавните ведомства и в общините, пак там няма нищо да се промени. Някога му казваха светоглед, сетне стана манталитет, сега може и да е порт фолио, но това е портретът на повечето български властници – и големи, и по-дребни.
Приличат си с депутатите, да – кой нормален човек би превърнал правото ти да гласуваш, в задължение?!

Борислав Ненов

About the Author :