Хората на Шарково пред Корнелия Нинова: Избиха ни животните, изоставиха ни и никой не се интересува от нас

DSC09051Тук сме, за да ви покажем, че не сме ви забравили и да ни кажете какво можем да направим, за да ви помогнем с нещо, обърна се председателят на БСП Корнелия Нинова към дошлите на срещата в Шарково на 21 ноември.

Тя припомни, че народният представител от Ямбол Кристиан Вигенин непрекъснато задава въпроси към министъра на земеделието и храните и се опитва да работи и по европейска линия по проблема, но все пак е важно каква помощ искат хората.

DSC09027Получихме обезщетения, но вече 6-ти месец нямаме никакви доходи, трябва да си плащаме осигуровки, карантината още не е вдигната, не можем да закупим нови животни, започнаха да споделят хората.

„Аз съм имам проект по програма, днес ми се обаждат от Държавен фонд „Земеделие”, че трябва да си внасям осигуровка за техниката, откъде да ги взема тези пари, дължа осигуровки всеки месец, трябва да осигурявам и работник. Това ли е целта, да ни махнат от Шарково” сподели Дочка Панайотова, на която бяха избити 800 овце, а тя има теглени кредити по европейски програми за фермата си. Тя сподели още, че с мъжа й са женени 32 години, а 22 от тях са се мъчили да направят стадо, което са им избили за един ден. Какво да правя с този проект, никой нищо не ми казва, допълни още объркано жената.

DSC09062Тя сподели и че се наложило да плати акт от 100 лв., защото съпругът й участвал с трактора в протестите през лятото. Ако не го платя, ще ми запорират сметките, оплака се Дочка Панайотова.

Кристиан Вигенин обясни на присъстващите, че разговарял с директора на Националната агенция по приходите, но като абсолютни чиновници те само обяснявали какво не може и накрая измислили, че, за да не плащат осигуровки, могат да си прекъснат временно регистрацията като земеделски производители, но това не е решение. Той говорил с колеги и от други парламентарни групи, да се предложи изменение в закона, но това трябва да се инициира от министъра на земеделието, а той трета седмица се крие и не идва в парламента.

DSC09072Наложената карантина е до 15 декември, а никой не казва какво ще се прави след това, допълни проблема и кметът на община Болярово Христо Христов и обобщи, че Агенцията за безопасност на храните бездейства и не идва да взима проби в Болярово, въпреки че ги канят.

„Избиха животните и изобщо не се интересуват какво се случва с нас”, оплакаха се хората. Свикнали сме с животни, от 70-та година гледаме овце и сега не можем да спим, разказаха още те. Димитър Панайотов разказва, че като няма животни и врабчетата дори са изчезнали.

DSC09079Ани от Болярово, която беше на срещата, обясни, че вече не се издържа, има заповед за заличаване на нейния обект, а стадото е вътре в него и няма умряло животно от чума. На нея не са й дали никакви средства, защото няма умъртвени животни, а тя 6 месеца държи овцете на оборно хранене и не може да реализира продукцията. Ветеринарите искат да им съдействам, а ме лишиха от ветеринарен доктор, дори и да имам нужда, никой не идва в обекта ми. Сега ми предстоят важни ваксинации, а няма кой да ги постави. Тя води две дела, с които обжалва две заповеди – първата от 18 юли за евтаназия на животните и втората за заличаване на обекта от регистъра.

DSC09077Кметът на Болярово обясни и че всички стопани следващата година ще бъдат лишени от субсидии за пасища, защото нямат животни, а това е било помощ за тях.

Корнелия Нинова обеща на хората, че ще ги повикат в парламента, когато земеделският министър ще отговаря на въпроси, за да се срещнат с него и да му поставят лично въпросите си. Призова ги да си донесат документите, а тя ще им осигури адвокат, който да ги посъветва какво да предприемат.

Няма да ви оставим, ще ви помогнем с каквото можем, обеща на хората Корнелия Нинова.

bbaf013f0a7e07504dee2be48c70db3e d698eab13f7a315ab42e79b21d490435 DSC09118

About the Author :