„Хипократ” за д-р Петева и д-р Свинаров

DSC02635Носителите на големите награди за медицина бяха определени от специализираната комисия към община Ямбол. Наградата на името на Хипократ в област „Хуманна медицина” се присъжда на доктор Анна Желязкова Димитрова–Петева – специалист микробиолог, началник на микробиологична лаборатория в МБАЛ «Св. Пантелеймон» – Ямбол.

В област дентална медицина отличието „Хипократ” е за доктор Иван Георгиев Свинаров– стоматолог с над 30 години стаж в областта.

С „Анка Александрова” ще бъде наградена Йорданка Динева Димитрова, фелдшер в Дом Стари хора – Ямбол.

С почетен знак „Герб на община Ямбол” ще бъдат удостоени общо 11 здравни работници: д-р Стефка Белчева-Салха, д-р Камен Георгиев Гърдев, д-р Недялка Стоянова Петкова-Влахова, Димитринка Димитрова Митева, Петя Николаева Качулева, д-р Веселин Кирилов Кръстанов, д-р Донка Илиева Стоева, също така медицинските сестри Мати Рафаел Калдерон, Нели Иванова Димитрова и Величка Пенева Бонева, както и Иванка Димитрова Казлачева – медицински лаборант.

От тазгодишните носители на наградата на името на Хипократ в общественото пространство е по-позната фигурата на стоматолога д-р Иван Свинаров. Преди двайсетина години Иван Свинаров бе възлова фигура в ямболското СДС, на което бе избран за градски лидер. Тогава сините страсти край Тунджа бяха твърде разгорещени, в крайна сметка Петко Проданов, по-късно народен представител от СДС, съумя да елиминира от председателския пост Иван Свинаров. Стоматологът, който се ползва с безупречна репутация в своята професионална област, е популярен и като син на Георги Свинаров, преди години директор и артист в Ямболския Драматичен театър.

Има и други по-известни на широката общественост имена, като това на д-р Камен Гърдев, той е от стар и авторитетен ямболски род. В свободното си време Камен Гърдев обича да търси историческите истини и има солидни познания и в тази област, а специално за Стария Ямбол след Освобождението на България знае толкова, колкото малцина и от хората, работещи на това поприще.

About the Author :