Хващат иманяри с Джи Пи Ес система

imanyarДиректорът на Регионалния исторически музей-Ямбол Стефан Бакърджиев е замислил капан за иманярите. Скоро, чрез помощта на полицията, малджиите ще бъдат засичани с Джи Пи Ес система. Новата хватка ще се приложи най-напред в землището на село Борисово. Там иманярите разкопали 40 декара терен, от който археолозите очакваха да излязат интересни находки.
„Колегите” им обаче работят ударно и при липсата на финансова помощ от страна на държавата, специалистите от Регионалния исторически музей-Ямбол са в патова ситуация – желания да действат на терен имат, пари – нямат, а за проучването на една могила от праисторичната епоха са нужни около 40 000 лева.
Шефът на Музея край Тунджа, който е общински съветник от ГЕРБ, си спомня с умиление как по време на правителството на Бойко Борисов, на обекта във Воден цъфнал финансовият министър.
Оказало се, че археологията била детската мечта на Симеон Дянков, но после той се насочил към безпощадния и лишен от романтика свят на парите. „Дянков слушаше с огромно внимание нашите обяснения за находките край село Воден и това явно го вълнуваше”, припомни си още шефът на Музея Стефан Бакърджиев.
Роденият преди 42 години в Тутракан историк е докторант в Университета по библиотекознание и информационни технологии и, за разлика от Симеон Дянков, е осъществил детската си мечта.

About the Author :