Хармонията и красотата отново шестваха в Генерал Инзово

DSC02839aЗа петнадесети път Генерал Инзово събра самодейни състави и индивидуални изпълнители на Международния фолклорен празник на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден”. Паркът на селото отново оживя от дошлите от цялата община „Тунджа” ентусиазирани любители на фолклора, които с нетърпение чакаха за излязат да покажат възможностите си. Организаторите – община „Тунджа”, кметството на Генерал Инзово, читалище „Н. Й. Вапцаров” – Г. Инзово и Общество за фолклор, отново бяха се погрижили празникът да бъде на ниво. В състезателната програма участваха 29 групи и 27 индивидуални изпълнители, а в другите конкурси – за великденско яйце, за обреден хляб и за украса, се включиха 12 участници.

DSC02804aКметът на община „Тунджа” Георги Георгиев подчерта, че „От Цветница до Гергьовден” се е утвърдил като празник на младостта и традицията. Той благодари на домакините за добрата организация и поздрави участниците, че съхраняват и популяризират фолклорното богатство на своите села и пожела на всички здраве и благоденствие и весели празници.

В аванс той поздрави с рожденния ден Янка Лилова, като й подари прекрасен букет.

 

DSC02831aПразникът откриха домакините – танцова формация „Акбунарци”, които представиха обичаят „Ромбана”, и Певческата група „Тракийски напеви” към клуба на пенсионера в Генерал Инзово.

След тях по ред се представиха и останалите участници – групи и индивидуални изпълнители.

 

DSC02850aПроменливото време се опита да обърка празникът, но участниците и организаторите се оказаха по-упорити и не се уплашиха от припръскващия дъжд.

 

 

 

DSC02853aЗа всички участници имаше грамоти и сувенири за участие, а етномузилогът академик д-р Крум Георгиев, който е носител на световен „Оскар” за фолклор, имаше нелеката задача да определи победителите.

В края на празника беше закрита и творческата работилница „Земята на Тунджа пее” по проект Празници „Тунджа – традиции и иновации”.

 

 

DSC02854a

DSC02871a

 

DSC02881a

About the Author :