Френският посланик награди с орден ямболска учителка

???????????????????????????????

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан дойде лично в Професионалната гимназия по икономика „Г. С. Раковски” – Ямбол, за да награди учителката по френски език Мариана Цонкова. Тя стана кавалер на Ордена на академичните палми, който й беше връчен от посланика на тържествена церемония в гимназията. Отличието й е присъдено от френския министър на образованието за дългогодишна преподавателска дейност и принос в популяризиране на френския език и на франкофонските култури.

DSC05218Мариана Цонкова преподава френски език от 1980 г., но работи в Икономическата гимназия в Ямбол  от 1993 г. Благодарение на нея френският език все още е жив в Ямбол, а училището участва в много международни проекти. От 2009 г. насам гимназията участва и в международни театрални фестивали на френски език в Марсилия, Холандия, Неапол, Анкара, а сега предстои такъв и в Белград и винаги е била единствен  български участник.

DSC05212Френският посланик направи кратко представяне на заслугите на Мариана Цонкова, за да аргументира за какво е наградена, като проследи не само учителския й път, но и допълнителните й международни обучения и проектите, по които е работила. Той дори изрази съжаление, че миналата учебна година училището не е успяло да реализира прием на паралелката със засилено изучаване на френски език.

DSC05238Учителката Мариана Цонкова благодари хронологически на всички, които са й помогнали да се развива, като започна от майка си и от учителите и преподавателите й в университета, дори и на учениците си, а накрая благодари и и на френския посланик и неговите колеги от посолството, че са забелязали и оценили труда й.

 

DSC05225Наградената учителка получи поздравления от директорката на училището Румяна Никова, от началника на Регионалния инспекторат по образование Пенка Илиева, и от зам.-кмета на община Ямбол Илиана Бицова, която демонстрира, че владее френски език, като поздрави гостите и отличената преподавателка на френски.

Учениците на гимназията бяха подготвили поздравителна програма за гостите и своята учителка, като ги поздравиха с популярна българска песен и с народни танци.

DSC05242Всички бяха много впечатлени от непренуденото държание на френския посланик, който демонстрира чувството си за хумор и с желание след церемонията се снима с всички, които поискаха.

Да споделят звезния миг на Мариана Цонкова на церемонията бяха дошли и нейните роднини – майка й, баща й, съпругът и синът й.

DSC05209Орденът на академичните палми е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г.

То води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон от 1808 г. Първоначално с него се награждават само университетски преподаватели и служители. По-късно с ордена се награждават и личности с непедагогически професии, които имат заслуги към образователната система, културата и френския език.

Орденът „Академични палми“ е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги. Отличието има три степени: рицар, офицер, кавалер.

Носителите му членуват в създадената през 1962 г. Асоциация на членовете на Ордена на Академичните палми. Тази институция е под почетния патронаж на президента на Република Франция, на министъра на образованието и на Великия канцлер на Почетния легион. Тя има над 30 000 члена, сред които и много чужденци от 75 страни. Носители на ордена „Академични палми“ са към 85 българи.

DSC05188 DSC05190 DSC05191 ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? DSC05205 DSC05207DSC05216 DSC05248 DSC05252 DSC05260 DSC05264 DSC05265 DSC05267 DSC05268 DSC05269

About the Author :