Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан: Учителите по френски език са основата на връзката между Франция и България

???????????????????????????????–  Какво е мнението ви за образованието в България и мястото на френския език в него?

–   Образованието в България е много впечатляващо. Има 47-48 гимназии в България, в които се учи френски език, и аз искам по времето на моя мандат да ги посетя всички. Вече съм посетил повече от една трета от тях. Видях, че има такива гимназии, където обучението по френски език е много добро и едни, в които е отлично. Аз знам, че в езиковите гимназии се обучава елитът на учениците, но бях много впечатлен от нивото им, и от гостоприемството на училищата.

–  Колко учители в България досега са получили Ордена на академичните палми?

–    Членове на Асоциацията на получилите ордена досега са около 85. Те не са само кавалери, има и носители на по-високите степени като офицер. По принцип досега този орден се даваше предимно на професори и академици, но сега повече награждавам преподавателите в гимназиите. Те са хората, които работят в сянка, защото не са много известни, но правят много за популяризирането на френския език, за развитието на франкофонията в България, те са основата на връзката между Франция и България.

–  Как се развива франкофонията в България?

–     Не се развива много добре в България. Когато бях тук преди повече от 10 години 15 процента от учениците учеха френски език, а сега са по-малко от 5 процента.

–  Това се дължи на модата да се учи английски език ли?

–     Не само на мода. Проблемът е, че може би хората – и родители, и ученици, мислят, че английският език е достатъчен, а според мен е много по-добре да знаеш повече езици. Мисля, че фактът, че аз говоря малко вашия език ми помага доста за моята работа, защото по този начин мога да общувам с хората, които не знаят нито френски, нито английски език и това ми помага много да разбера вашето общество и хората, с които искам да работя. По този начин по-лесно мога да разбера какви са мечтите и желанията на българския народ, за да преценя каква политика трябва да водим към вашата страна.

–  Извън съпругата Ви, която е българка, какво най-много харесвате в българите?

–   България е почти моята втора страна, но ми е трудно да отговоря на този въпрос. Дори не бих могъл да кажа какво най-много харесвам във французите. Аз се чувствам в България почти като вкъщи, но не мога да кажа, че едно нещо ми харесва повече от друго в българите. Естествено моята съпруга е на първо място, в нея харесвам всичко.

Използвани са и въпроси на други медии

About the Author :