Фрагменти от Сливен с ямболския поглед към съседите

IMG_3959Изключително оригиналната изложба “Фрагменти”, която представя 38 сливенски и ямболски художници, гостува в Художествена галерия “Жорж Папазов” в Ямбол. Тя беше открита снощи, 27 септември 2018 г., от директора на галерията Петко Йорданов и куратора на експозицията Благовеста Желязкова.

Интересното на изложбата е, че картините са подредени като огромни пъзели, а за да се постигне това, творбите са правени по предварително зададени формати. Пъзелоподобното им съединяване е още един визуален способ, който създава усещането за фрагментарност, но той и зрително пресъздава естеството на спомена, на възприятието – низ от отделни, независими един от друг образи – кой по ясен, кой по-абстрактен. А именно такъв е замисълът на проекта като във фокуса на вниманието е IMG_3962Сливен с неговите архитектурни, природни, исторически обекти, както и със забележителните му личности. Сливен като спомен и носталгия у местните творци и видян като нещо близко, но все пак погледнатото отстрани – през погледа на ямболските артисти.

Експонирането на изложбата в Ямбол е нейното второ представяне. Преди това тя беше показана пред сливенската публика в местната галерия “Май” в края на юни. За първи път тя е направена през 2015 г. – тогава в нея са участвали 22-ма художници, само от Сливен с вдъхновители и инициатори Тодор Терзиев, Благовеста Желязкова, Елеонора Терзиева и Стефко Кънев. През тази година Благовеста Желязкова, Елеонора Терзиева и Стефко Кънев заедно с Велин Динев и Веселин Дамянов – Вес, отново се събират за да реализират втори етап на проекта.

IMG_3956При откриването й в “Жорж Папазов” директорът на галерията Петко Йорданов обърна внимание на това, че тази изложба на пръв поглед изглежда абсурдно, тъй като актът на създаване на една картина носи много  индивидуализъм и всеки творец обича да бъде сам със себе си. Дори повечето артисти не могат да се понасят. А тук на принципа на пъзела картините са една до друга, повлияни от обща идея. Организаторите по много очевиден и натрапчив начин внушават на зрителя, че нещата могат да стават и така.

И тъй като в случай става дума за съвместен проект между художниците от два съседни града, известни с прословутото си недолюбване във времето, той разказа най-ранния си и твърде неприятен спомен от Сливен. Като дете баща му го завел на футболен мач в близкия град. Силната омраза между запалянковците не знаела граници, сливналии IMG_3963начупили стъклата на ямболския автобус и прибирането в Ямбол се оказало мисия трудна и рискована. В противовес на този спомен, Петко Йорданов подчерта, че между художниците от Сливен и Ямбол има голямо приятелство, те участват в съвместни изложби и проекти, включително като настоящия.

При представянето Благовеста Желязкова, куратор на проекта, отбеляза, че тази година инициаторите са били обединени от идеята  да поканят свои колеги от Ямбол и с тях да създадат по-голяма и разнообразна откъм творчески интерпретации експозиция.  Тя подчерта, че “Фрагменти” е калейдоскопична панорама на Сливен, съставена от архитектурни, природни обекти и личности, любими на всички сливналии. Те обхващат различни времеви епизоди, представени през призмата на творческата и стилова индивидуалност на всеки от участниците, подредени IMG_3955като мащабен пъзел в галерийното пространство. Целта е да се осъществи цялостен художествен продукт, който да е иновативен по форма и е в синхрон със съвременността. Могат да се видят произведения, поднесени реалистично, както и такива, които носят декоративни и абстрактни елементи. Показани са портрети на значими хора, свързани с града –  на Тодор Терзиев, нарисуван от съпругата му Елена, на Виктор Дойчинов претворен от Александър Дойчинов, както и образът на Антон Дончев, запечатан от фотографа Костас Анастасиу. Присъстват архитектурни и природни обекти, всеки от които носи частица от духа на града. В картините виждаме спомени, носталгия и радост от асоциациите, свързани с родното място и миналото. Проектът е финансиран от общински фонд “Култура”-Сливен.

IMG_3951“Сливенските художници интерпретират своите спомени от дома, а ямболските – своите асоциации, свързани с града. И това е интересното”, отбеляза Благовеста Желязкова пред “Делник”. “Участието на ямболските творци допринесе с един едновременно достатъчно близък поглед към града ни, но все пак извън него. Идеята е за обща работа на сливенски и ямболски творци, която да провокира самите тях, те да излязат извън обичайната сфера, в която работят, извън обичайната емоция или пък да бъдат обичайни, но  в комбинация със своите колеги да се получи нещо по-различно” – така коментира тя ямболското участие в проекта.

Ямболски художници, които участват във “Фрагменти”, са Кольо Костов, Джени Иванова, Иван Стоянов, Траяна Панайотова, Диана Йорданова, Петър Тепсизов, Цветан Казанджиев и др.

IMG_3950 IMG_3952 IMG_3953 IMG_3954 IMG_3957 IMG_3958

 

 

 

 

About the Author :

Leave a reply