„Фрагменти…” на Цветан Казанджиев в “Зора”

P1170940aВ арт салона на Народно читалище „Зора-1945” бе открита изложба на известния ямболски художник Цветан Казанджиев, ръководител на Ателието по рисуване при читалището и носител на Наградата за изкуство и култура на община Ямбол на името на Жорж Папазов за тази година. Експозицията  е озаглавена „Фрагменти…” и съдържа 34 творби –  графика, рисунка и живопис, рисувани от Цветан Казанджиев през последните месеци. Гост на изложбата бе Тана Богданова, главен експерт култура в дирекция „Хуманитарни дейности” на община Ямбол.

P1170926aЕкспозицията бе открита от Невена Димитрова, председател на читалище „Зора-1945”, която изтъкна, че изложбата е посветена на 24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура. Художникът и неговото творчество бяха представени от Стойка Цингова, изкуствовед в Художествена галерия „Жорж Папазов” – Ямбол. Тя каза, че Цветан Казанджиев е един от най-изтъкнатите ямболски художници с ясно разпознаваем стил, който едновременно изненадва, но и следва утвърдена с годините възходяща линия на развитие. Изкуствоведът изтъкна, че художникът не разказва истории в картините си, а залага на символите, които всеки може да възприема и тълкува по свой собствен начин.

P1170929a

Стойка Цингова обърна внимание на живописните платна в кръгла форма и известните рисунки с яйца, които Казанджиев рисува от няколко години. Тя сподели, че кръглата форма е символ на безкрая, на Вселената, а яйцето символизира новия живот, прераждането, новото начало. Накрая Стойка Цингова и Невена Димитрова пожелаха много здраве и нови творчески успехи на Цветан Казанджиев, а всички гости на изложбата вдигнаха наздравица за художника.

About the Author :