Фотоизложба „45 г. град Стралджа”

DSC01894Хората обичат да се сравняват един с друг. Докато се вглеждат в себе си, неизбежно съзират и фона,  на който преживяват дните си- сградите, които също имат свой живот. Интересно се получава.  Водени от това специалистите от Исторически музей  подредиха една впечатляваща фотоизложба тема на която е  Стралджа от обявяването му за град до сега. За да засили интересът Снежана Вълкова, директор на музея, припомни историята  на събитията през 1969 г. и раждането на новия град, обърна внимание върху развититето с онези забележителни бурни темпове, ентусиазма  и постигнатите резултати в различните области на живота.  Неизбежно 45-летието бе разделено на два периода- до 1989г. и след 1989г. с превес към годините на новото възраждане на Стралджа, изменение облика на града под ръководството на кмета Митко Андонов. „Наистина,  все по-отдалечавайки се от едно събитие ние по-ясно разбираме значението му днес. Тази изложба е ценна не само с информацията която носи, но и заради събуждането на спомени. Тя  разказва за нас и за нашия труд, за постигнати мечти , за надежди, за успехи…” каза при откриването кмета Митко Андонов.

DSC01900От там нататък  заговориха  фотосите. И оживя един отминал период богат на събития  и на личности. До Указа за обявяване на Стралджа за град са снимките на тогавашните общественици, после поредица фотоси на сгради и колективи, които вече са история – легендарното плодохранилище,  жените от тъкачницата , булгарплод и урожайния износ на тонове плодове и зеленчуци, винпромските работници , откриването на 30-класното училище ,  на пощата, бурните манифестации край трибуната…Разглеждайки изложбата посетителите несъзнателно се задържат  повечко в залата. Разговорите пътуват към новото време, последните 11 години когато Стралджа се преражда в новия си вид- на снимките са обновеното читалище, центъра с площада и откритата сцена, парковете, СОУ”П.Яворов”, детските градини, модерното фотоволтаично улично осветление…

DSC01903Отделете време, посетете тази изложба! Направете своето пътуване през времето, разкажете в семейството  своята история за родния град, дайте примери на вашето участие в градежа и развитието напред, споделете мечтите си за бъдещето на Стралджа! Нека това бъде личния принос на всеки за отбелязване 45-годишнината от обявяването на Стралджа за град.

 

About the Author :