Формация „До Ре Ми-ни” – от началото до днес

До ре ми първаМузикална формация „До Ре Ми-ни” при ОУ „Любен Каравелов”-Ямбол е място, в което деца още от предучилищна възраст биват обгърнати с много любов,топлина и творческа атмосфера. Освен че придобиват ценни знания в течение на учебния процес, те се учат да изразяват себе си чрез магията на песента и танца.

Историята на формацията започва да се пише през далечната 1992 г. , когато първокласниците от музикалната паралелка (1”а” клас) при ОУ „Любен Каравелов” слагат първата страница от една дълга, изпълнена с перипетии и много емоции книга. Постепенно, с всяка изява на децата, те се развиват прогресивно, докато вече в пети клас се оформят  като вокално-инструментална формация –  едновременно пеят и свирят.

Първоначално групата няма свое име, но след две-три години, по повод едно тяхно участие в Коледен концерт на Общински детски комплекс, и проучване за име, с участието и на Димитър Комитов, вече се появява „До Ре Ми-ни“. Като най-изявени солисти се открояват Ралица Грудева, Васил Хлебаров и носителката на наградата на радио Стара Загора „Златен славей“ Светомира Панчовска.

До ре ми втораИ така всяка следваща „музикална паралелка“ с ръководители Донка Мавродиева и Веса Ефева идва не само с поредния си номер, а  и със своя идентичен облик. „До Ре Ми-ни 2”и „До Ре Ми-ни 3“ се изявяват, както като много добри танцьори,така и като много добри инструменталисти – състав от две цигулки,три-четири китари, пиано, синтезатор, ударни. Идват и наградите – първото място на градски конкурс  за инструментално изпълнение на „Ода на радостта“ по случай приемането на България в ЕС, а Мирослава Пейчева е безспорен фаворит  като солов изпълнител, който продължава да изумява с таланта си.

„До Ре Ми-ни 4“ и  „До Ре Ми-ни 5“ са випуските, с може би най-много изявени солисти и участници в Национални и Международни конкурси. Участията и отличията им са значими : НК “ Цветен камертон“ – гр.Сливен, НК “Българска роза“ – гр.Казанлък,  радио конкурсът  на БНР„Щуротека“, в който участват Йоана-Мария Драгнева, Пламена Комитова, Никол Николова, музикален формат на Нова ТВ –„Големите надежди“ (Никол Николова),“България търси талант“( Никол Николова, Николай Петров).

Духът на формацията е забелязан и оценен по достойнство – свидетелство за това са получените награди от различни национални и международни конкурси и фестивали:

• Национален конкурс „Сладкопойна чучулига”, Бургас;

• Национален конкурс „Родолюбие”, Панагюрище;

• Международен конкурс „Нота по нота”, Пазарджик;

• Международен конкурс „Слънце, радост, красота”, Несебър;

• Международен конкурс „Радост на брега”, Ахелой, и др.

– Национален конкурс “15 лалета”- гр.Хисар

– Национален конкурс за поп и джаз пеене”Диана глас” -гр.Ямбол

– Национален конкурс “Млади таланти” – гр.Казанлък

– Музикални празници “Мишо Тодоров” – гр.Сливен

– Международен конкурс “Нота по нота” – гр.Пазарджик

През тези 24 години музикалната формация се превръща в  един от символите на изкуството в град Ямбол. А каква изненада ще  поднесат  все още скритите таланти на „ДоРеМи-ни 6“ можем само  да гадаем….

Мартина Казакова-член на клуб „Млад журналист” към читалище „Съгласие”

About the Author :