Фондация „Млада България” награди Гимназия „Васил Левски”

p1000207_c87f6_27567015Гимназията “Васил Левски” – Ямбол е сред наградените пет училища от Фондация „Млада България”, защото е с най-много участници в осмото издание на международното състезание Лингвистично кенгуру. Всяко от училищата получи средства да закупи книги и помагала по чужди езици за новата учебна година, съобщават от Фондацията.  

Училищата първенци тази година са Гимназията с преподаване на чужди езици “Христо Ботев” – Кърджали, която подготви 178 участници за състезанието, 133-то Средно общообразователно училище “А.С.Пушкин”, София, което бе представено от 146 ученици, Гимназията “Васил Левски”, Ямбол – 103 младежи, Частното основно училище “Света София”, София – 85 участника и 55-то Средно общообразователно училище “Петко Каравелов”, София, което се състезава с 84 свои възпитаници.

Надпреварата се провежда на пет езика – английски, френски, немски, испански и руски, и е насочено към ученици от 3-ти до 12-ти клас. Форматът е тест, който включва 40 задачи с пет избираеми отговора, от които само един е верен. Състезанието се провежда в два кръга.

Победителите тази година са общо 120, като за националния кръг се класираха 470 ученици от общо 4500 кандидати, взели участие в областните кръгове.

Фондация „Млада България” организира състезанието Лингвистично кенгуру от 2007 година. Сериозен интерес има към всяко от изданията – около 5000 деца от цялата страна годишно се включват в езиковата надпревара.

Фондация „Млада България” е учредена през 1995 година. Тя работи по идеи и проекти, свързани с развитието на българското образование както като качество на обучение, така и като откриване на възможности за най- добра реализация за младите хора на България. Основен дарител по тези програми е “Овергаз”.

 

 

About the Author :