Фондация „Енчо Керязов” отново тръгна към децата от Ямболска област

e-0001Изключителният артист и човек Енчо Керязов и фондацията, носеща неговото име, за втора поредна година направиха благотворителен аукцион с предмети на наши и световни знаменитости. Целта пак бе събирането на средства за наградния фонд за Годишните награди за деца от Ямболска област, постигнали успехи в образованието, изкуството и спорта. Аукционът се състоя миналата седмица, в столичния клуб „Once upon a time… Biblioteka”, предоставен за събитието от семейство Халваджиян.

За да подкрепят каузата, свой шоу номер представиха тройка – момичета от разширения състав на Националния отбор по акробатика – Виктория Чобанова, Моника Колева и Евгения Григорова. Пяха  Жана и Рафи, заедно с тях свои хитове изпълни и Любо Киров. Тяхното участие беше безвъзмездно. Преди началото на наддаването на аукциона, беше излъчено приветствие от екстремния цирков акробат Ник Валенда, който преминава по въже Ниагарския водопад, Гранд каньон и др. В него той поздрави присъстващите и подкрепи каузата на Енчо Керязов.
Най – скъпо продаденият предмет беше фланелката от тенис легендата Роджър Федерер, с която той е играл финален двубой в Дубай през 2011 г.. Тя стигна 1 600 лв. и стана притежание на ямболския бизнесмен Валентин Ревански. Йордан Йовчев донесе в последния момент предмет от свое име, който спечели Енчо Керязов за 1000 лв.  Общата сума, събрана от търга е 9 600 лв.
На събитието беше официално представен разработеният проект „История на българското цирково изкуство”. В основата му е да се издирят, документират, систематизират и дигитализират  наличните артефакти за 117 годишната история на българския цирк. По този повод беше отдадена специална чест на единствения носител на „Златен клоун” от Световния цирков фестивал в Монте Карло през 1980 г. – ръководителят на акробатична трупа „Първанови”, Кръстьо Първанов.
Сред гостите, уважили Енчо Керязов, бе Евгения Раданова, както и Мария Грозева, две легендарни имена в българския спорт.

В края на вечерта Енчо Керязов, който е един изключително земен и действен човек, непризнаващ пречките, щом каузата е благородна, благодари на всички за присъствието и за подкрепата.На 28 януари 2015 година ще се състоят Четвъртите годишни награди и спектакълът „Нощ на звездите”, с участие на големи имена от световния цирк.

Енчо Керязов е роден преди 41 години в Елхово, но всъщност израства в село Бояново, където родителите му са били учители. Той е изключително привързан към родното село на баща си, Ханово, където винаги ходи, щом се завърне в родината. Керязов е възпитаник на ямболската школа по спортна акробатика, негов треньор е бил Георги Плочев. Носител е на най-голямото отличие в цирковото изкуство – „Сребърен клоун” от Фестивала в Монте Карло.

About the Author :