„Фолк-джаз формацията” на НБУ с висок полет на Тракийския хоров фестивал

10557025_523142761164128_2412563588115462627_oВисоко излетя в петък, във втората си вечер Тракийският хоров фестивал-Ямбол, който достигна своето седмо издание. Високо, тъй като на сцената в общината излезе големият композитор и диригент доц. Георги Петков с основания от него Смесен хор „Фолк-джаз формация” на Нов български университет.

Още появата на хора предизвика оживление сред публиката, която дотогава се държеше прекалено „академично” – университетският хор наброяваше повече от 30 изпълнители и това изненада и водещата Полина Стоянова. Тя се притесни дали сцената ще побере толкова много момичета и момчета. Те действително трудно се събраха, но още „по-трудно” се удържаха в залата техните гласове, които показаха необятната красота на българската музика.

Доц. Петков, създал преди 12 години този хор, тогава формация, понеже и той не е бил сигурен в успеха на начинанието, е личност, която е миналата през много и различни творчески предизвикателства. И стигнала до чудесни свои композиции, на които се наслади в петъчната вечер ямболската публика. Стъпвайки на нашия фолклор, Георги Петков постига ритми,         които са всемирни и постмодерни, за да се върне така, както само един майстор може да го направи, пак към българския фолклор, с неговите изумителни акапелни възможности.

DSC02587Доцент Петков е основател и диригент и на женския хор „Български гласове

Ангелите”, и вероятно част от младите жени, които пяха на сцената на община Ямбол са и в този световноизвестен хор.

С над 800 концерта в страната и чужбина е в биографията си  композиторът и диригент доц. Петков, част от които в едни от най-престижните концертни зали и катедрали, както и с моногобройни изяви в медиите: CNN, RAI, RTP, CBS, ZDF, ORF  и много други. На световния музикален пазар има 10 CD и DVD на хора. Той е работил в десетки международни проекти по покана на световноизвестни музиканти като Адриано Челентано, Боби Макферин, Фил Колинс, Еди Джобсън, Енрике Моренте, Антонио Замбужо, Донна Роса, Чийфтанс, Михаил Алперин и Московско арт-трио, Хун-Хур-Ту от Република Тува, Окай Темиз, Сезен Аксу и Бурхан Оджал от Турция, Фанфаре Чокарлия от Румъния, Мария Фарадури и Савина Янату от Гърция.
Пищното многогласие на неговите хористки /мъжките гласове не бяха особени важни/, не по-малко чаровни от композициите на маестрото, накараха публиката да не щади овациите, което в сънливия Ямбол е рядкост.

DSC02587Интересна бе изявата и на последния участник във втората вечер от Тракийски хоров фестивал – Академичния народен хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

И в него имаше гласове, предизвикващи възхита, но апогеят си остана „Фолк-джаз формацията” на Нов български университет.

Нейният диригент получи, както подобава за истински българин, бутилка ямболско вино, освен почетния диплом от организаторите на фестивала.

Днес, събота, е последният ден от тази значима културна проява в града ни, очакват се нови красиви страсти.

Борислав Ненов

 

About the Author :