Фолклорна певческа група „Извор“ към НЧ „Стефан Караджа“ на 10 години

20Тази вълнуваща годишнина бе чудесен повод за празник на дамите от певческа група „Извор“ към НЧ „Стефан Караджа – 1924 г.“ – село Стефан Караджово. Техни скъпи гостенки бяха приятелките им от певческа група „Болярка“ към НЧ „Възраждане – 1912 г.“ – град Болярово. Празника уважиха и общинският съветник Златина Николова, кметът на село Стефан Караджово Тодор Куртев, председателят и секретарят на читалището Красимира Николова и Галина Канева, бивши участнички в групата през годините.

59Със сърдечен поздрав към всички, събрали се в ресторанта на селото, се обърна ръководителят на певческата група Златка Тодорова. Тя с вълнение си спомни за началото, когато са били десет жени и първото им участие – на откриването на параклиса „Свети Илия“ в местността „Краставия кладенец“. Реално групата е била основана през август, припомни тя. Изреди имената на всички жени, взели участие през годините. С тъга си спомниха за две от дамите, които вече не са сред тях – Роси Дичева (дългогодишният читалищен секретар) и Станка Илчева. Присъстващите почетоха паметта им с едноминутно мълчание.

83Златка Тодорова припомни с гордост множеството награди, спечелила през годината групата – все значителни, не пропусна да спомене и безспорните успехи на невероятния изпълнител Атанас Георгиев, който също е част от тях. Не забрави и гласовитата Величка Костадинова, участвала във всички формации, както и най-възрастната, но най-дисциплинирана певица Желязка Куртева, която в същия ден бе рожденичка.

Специална благодарност отправи към гостите от Болярово – винаги добре дошли и споделили много от празниците и успехите им. Пожела си все така да са заедно.

Златка Тодорова получи подарък от всички свои приятелки в групата. А от името на общинското ръководство с искрени пожелания специално от  кмета господин Христов поднесе подарък Златина Николова. Тя им предаде думите му да са все така жизнени и да продължават да печелят награди и прославят родното село и общината. Да забравят всички временни разногласия и да са винаги здрави и усмихнати, как то и все така талантливи и чудесни.

Кметът на селото Тодор Куртев също ги поздрави и си спомни как винаги се е гордял с техните награди. Защото е израснал в родното си село и закърмен с родолюбието и славното му минало, легендите и песните за националния герой и регионална гордост Стефан Караджа. Специални поздрави отправи към майка си  – Желязка Куртева, която е част от тази формация, пожелавайки й да е все така жизнена и прекрасна.

С приветствие към жените от „Извор“ се обърна и новоназначеният читалищен секретар – младата Галина Канева. Тя приветства всички тях и им пожела да продължават да носят успехи и награди, поднесе им подарък. Такъв получиха и от Дора Карагьозова (член на читалищното настоятелство), поднесен от председателя на НЧ „Стефан Караджа“ Красимира Николова.

Разбира се, не липсваха и песни – от празнуващите талантливи изпълнителки, поздрави от гостите, неотразимите изпълнения на Атанас Георгиев и Величка Костадинова. С песни отправиха поздрав и гостите, имаше и общи изпълнения на двете групи. А всеки от присъстващите получи специален подарък за спомен – магнит с певческата група и надпис „10 години певческа група „Извор“.

А танците, хората и веселите разговори не стихнаха до късния следобед. Изпращайки гостите от Болярово, те си пожелаха отново да имат повод д се съберат, а песните и на двете групи още дълго да не стихват

About the Author :