Филм-спектакъл бе кулминацията в честването на 70 г. професионален театър в Ямбол

Филм-спектакълът от две части „70 години хора, спектакли, история и бъдеще“, представен на 8 октомври, бе кулминацията в честването на 70 години от обявяването на ямболския драматичен театър „Невена Коканова“ за професионален културен институт. 70-те години история беше представена като 7 отделни десетилетия – редуваха се театър на сенките и филмов материал, показващ постановките правени през годините – от най-последните премиери на „Котка върху горещ ламаринен покрив“, „Чудесна неделя за пикник“ и „Перушаната и ченгето“, през кадри от премиерата на играната до днес пиеса „Благородния испанец“ и големия Велко Кънев и още много останали в историята забележителни постановки до черно-белите снимки от по-отдавнашни времена. На екрана оживяха любими актьори от по-ранните поколения: Груди Кадиев, Катя Тодорова, Петрана Флорова и др. Специално внимание беше обърнато на знаменателния факт, че тъкмо на ямболска сцена са първите актьорски стъпки съвсем младата Невена Коканова, направила забележителна роля в Шекспировата пиеса „Ромео и Жулиета“ и остана в съзнанието на съвременниците като „Босоногата Жулиета“. Във втората част беше показан авторският филм на Георги Тошев, посветен на патрона на театъра Невена Коканова – „Пътуване“. Присъстващите си припомниха образите и чуха споделеното от самата Коканова, от любимия на всички Григор Вачков, режисьорите, работили с актрисата – Любомир Шарланджиев, Въло Радев, Гриша Островски…Най-вълнуващо ямболският момент обаче беше на самия финал, когато на сцената се събраха всички работили някога в театъра – актьори, сценични работници, сценографи, режисьори, които бяха в залата. Прочетена беше поздравителна грамота от министъра на културата Боил Банов за 70-годишнината на театъра. Поздравителни адреси бяха изпратени от: община Ямбол, Съюза на артистите в България, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“-Смолян, Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“-Котел, Регионална библиотека „Георги Раковски“-Ямбол, детска градина „Радост“ и г-жа Марияна Тодорова. „На добър час през години и време! Пътувайте с вяра, надежда и любов! Нека светлината бъде с вас!“, бяха пожеланията, отправени от Елена Дойчева, директор на Куклен театър „Георги Митев“ от името на целия колектив на кукления театър. Цветя бяха поднесени от името на министъра на културата Боил Банов, областния управител на област Ямбол, община Ямбол, община „Тунджа“, Театрално-музикален център Кърджали, Куклен театър „Георги Митев“-Ямбол, читалище „Съгласие“, детска градина „Биляна“, Регионална библиотека „Георги С. Раковски“, Нели и Стоян Проданови, цветарски магазин „Магнолия“ и Марина Иванова, детска градина „Радост“.

 

About the Author :

1 Comment to “Филм-спектакъл бе кулминацията в честването на 70 г. професионален театър в Ямбол”
  • Atanas P. Atanasov
    October 19, 2019 - Reply

    Някакъв ненормален човек управлява театъра като взема здравето на хората и от това прави икономии и отчита отлични показатели.
    Съдете по един такъв случай! Преди време Ганка Жекова – гримьор и перукер, беше претърпяла операция от онкологично заболяване (Жената не е вече между живите. Светла й памет!) И тя беше принудена да дойде на работа още на седмия ден след операцията, защото някой си идиот я бил накарал да дойде. Имало представление същия ден и нейното присъствие било много необходимо. А жената все още е била на легло, имала е незараснали рани от операцията и кървящи превръзки, но кой го интересува. Самата тя се оплакала после, че никак не била добре, но какво да се прави – работа, иначе оставаш без нея.
    Та, питам се, какъв ли изрод трябва да е този директор, за да постъпи по този начин?

Leave a reply